fb
Damespraatjes Damespraatjes

Zo kook je heel makkelijk voor meerdere mensen tegelijk het perfecte eitje!

Je bent al een tijdje bezig om de paasbrunch voor te bereiden en hebt de lekkerste gerechten in huis gehaald, croissantjes gebakken, verse jus d’orange staat al op tafel en je vrienden nemen ook nog wat lekkere dingen mee. Voordat jullie aan tafel gaan moet je alleen de eitjes nog even koken en wat blijkt? De één wil ‘m zacht gekookt en de ander juist hard, terwijl je eigen man (om het je lekker makkelijk te maken) zijn eitje half zacht wil hebben. Voor iedereen die deze situatie herkent en zich niet makkelijk gewonnen geeft kwamen we de perfecte oplossing tegen: de ‘Multiple eggs timer’.

De ‘Multiple eggs timer’

De Multiple eggs timer is een nieuwe app die je helpt bij het koken van de perfecte eieren voor meerdere mensen tegelijk. Om de eitjes echt perfect te maken houdt de app ook rekening met de grootte van het ei en de begin temperatuur van het ei (komt het ei uit de koelkast).

Maar de app houdt ook rekening met de hoogte waarop je je bevindt. De ontwikkelaar van de Multiple eggs timer Martijn van Gogh: ” Als je wel eens op wintersport bent geweest, weet je wellicht dat het kookpunt van water in de bergen lager is dan op zeeniveau. In je appartement op 2000 meter hoogte is ongeveer 93 graden Celsius. En eieren doen er daar dus langer over om de juiste garing te bereiken.”

Eieren koken is wetenschap

Kortom, het lijkt zo simpel, maar het koken van een eitje is best (een beetje) wetenschap. Volgens van Gogh is er zelfs onderzoek naar gedaan door een Noors natuurkunde instituut, dat een artikel publiceerde met de intrigerende naam ‘Kunsten å koke et egg’. “De Noren bedachten een formule om de kooktijd voor een bepaalde gewenste gaarheid van een ei te berekenen op basis van de omtrek van het ei, de kooktemperatuur van het water en de initiële temperatuur van het ei. En deze Noorse formule vormt de basis van de app.”

eieren-pasen-egg-app

Wat kun je nog meer doen om je ei perfect te krijgen?

Naast de kooktijd zijn er nog meer dingen belangrijk voor het perfecte eitje.

  • Het laten schrikken van je ei na het koken is erg belangrijk. Als je dit niet goed genoeg doet, gaart je ei nog gezellig door in zijn dopje.
  • Zorg ervoor dat de eieren in je pan ruim onder water staan (2,5 cm extra boven de eieren). Zo verliezen je eieren geen warmte aan de lucht.
  • In deze methode voeg je de eieren pas toe als het water al kookt. Om te voorkomen dat ze scheuren kun je een klein gaatje in de onderkant van het ei maken. Het gaatje moet wel door de schaal gaan, maar moet het onderliggende membraan (het velletje) intact houden. Anders wordt wordt de inhoud van je ei langzaam naar buiten ‘gespuugd’  tijdens het koken.
  • Een oud trucje: om de eieren beter pelbaar te maken kun je een klein scheutje azijn toevoegen aan het water.

Benieuwd naar de ‘Multiple eggs timer’?

Je kunt hem downloaden vanuit de appstore via deze link en hij kost € 1,09. Dat is natuurlijk helemaal niets als je daarmee heel veel blije gezichten aan je Paasbrunch hebt. Vrolijk paasfeest!

Reageer ook