fb
Damespraatjes Damespraatjes

Ella ziet zo op tegen haar zomervakantie

Haar collega’s en vriendinnen hebben het er al tijden over. Hebben voorpret, laten foto’s zien. Maar Ella kijkt helemaal niet uit naar haar vakantie. Integendeel, ze ziet er zelfs tegenop. Ze vertelt ons waarom.

“Soms ben ik jaloers als ik vriendinnen hoor vertellen over hun vakantieplannen. Hoe ze zich verkneukelen op een paar weken naar het buitenland. Een van mijn vriendinnen gaat elk jaar minimaal een keer op fietsvakantie en de ander vindt het heerlijk om elk jaar naar een eiland te gaan. Als we bij elkaar komen laten ze vol trots zien waar ze heen gaan. En dan vragen ze aan mij waar ik naar toe ga. Nou, daar zit ik dan. Vaak weet ik niet waar ik heenga maar erger is dat ik helemaal geen zin heb in de vakanties met mijn man Martin. Meestal kiest hij de bestemming uit en als ik dan zeg dat het me niet zo leuk lijkt, blijft hij net zo lang zeuren totdat ik denk: oke, jij je zin. We doen wel wat jij wilt.”

Niets of niemand deugt

Maar waarom heeft Ella dan geen zin om er lekker een paar weken tussenuit te zijn? Het is toch heerlijk om andere culturen op te snuiven, leuke steden te bezoeken en lekker te lezen op hagelwitte stranden? “Nou, dat komt zo. Martin is sinds een aantal jaar nogal zwaar op de hand. Voor elke oplossing heeft hij een probleem. Niets of niemand deugt, alleen hij. Hij is somber, soms op het depressieve af. Zegt-ie: ‘El, we moeten echt er tussenuit hoor, straks stort de economie in en dan is ons geld waardeloos. Kunnen we beter maar op vakantie gaan’. Ja, dat zou je zeggen, maar al die serieuze gesprekken die hij maar blijft voeren, komen me de keel uit. Voor ik het weet snijdt hij politieke problemen aan die mij totaal niet interesseren. Ik wil lekker over koetjes en kalfjes kletsen en niet over de toestand in de wereld.”

O nee, niet dat gesprek weer

Ook vindt Martin het leuk om als ze op vakantie zijn alvast te filosoferen over de volgende vakantie. “Het lijkt wel of hij alleen maar met op vakantie gaan bezig is, alsof hij wil vluchten. Heeft denk ik ook met zijn werk te maken, daar heeft hij het niet meer naar zijn zin. Hij vindt zijn collega’s niet leuk en aardig maar ik vermoed dat dat een wisselwerking is. Op een sombere collega zit niemand te wachten.” Een ander favoriet gespreksonderwerp is het verduurzamen van hun huis. “Ik word er soms helemaal naar van. Hij blijft maar doorzagen over het plaatsen van zonnepanelen, een sedumdak en regentonnen. Ik heb niet zoveel met verduurzamen, we wonen met z’n tweeën en zijn zuinig en letten op het milieu. Dat vind ik eigenlijk wel genoeg.”

Zit ik dan met hem

Dat ze tijdens de vakantie niet van Martin weg kan, vindt Ella misschien nog wel het ergste. “Als we thuis zijn, roep ik, als het me allemaal te veel wordt, dat ik naar een vriendin of mijn moeder ga. Dat kan ik als we op Bonaire zitten moeilijk doen. Ik voel me dan zo opgezadeld met Martin. Alsof ik geen lucht krijg, zijn continue aanwezigheid is verstikkend. Heel soms sneak ik weg en ga ik lekker een uurtje naar het strand in mijn eentje maar veel langer gaat niet omdat Martin me dan bestookt met appjes. Ik ben pas weer opgelucht en blij als de vakantie voorbij is. Dan valt er letterlijk een last van mijn schouders. Hoe moet ik hier nou mee omgaan?”

Tja, hoe moet Ella hier mee omgaan? Hoe zou jij dat doen? Zou je het gesprek aangaan, wetende dat je vervolgens tot vermoeiend toe aan het praten bent, of zou je je eigen plan trekken? Maar hoe doe je dat? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Foto door Julia Volk via Pexels

Peggy: ‘Ik doorzocht zijn prullenbak en schrok me kapot’

prullenbak doorzocht

Hoewel Peggy niet van plan was zich te binden aan een man, gebeurde het toch. Maar de prille relatie is stormachtig en drijft op wantrouwen en angst te worden verlaten. “Ik vond hele nare dingen in zijn prullenbak. Gebruikt…. Verder lezen

 

2 reacties

Fiene -

Wat dacht je ervan om met hem erover te praten? Zeggen wat je dwars zit? Desnoods met een therapeut erbij als hij het niet ziet? Onderwerp veranderen in iets positiefs? En uitzoeken waarom hij zo somber is? Of als jullie op vakantie zijn geweest, zelf op vakantie gaan een week met een vriendin of alleen?

Joris -

Klinkt als een top-relatie!

Reageer ook