fb
Damespraatjes Damespraatjes

Zeven menstruatieklachten die je absoluut niet mag negeren!

Soms wordt er wat lacherig gedaan over menstruatieklachten. Het hoort nou eenmaal bij het vrouwzijn, de klachten gaan vaak binnen een paar dagen weer weg en je moet er vooral niet over zeuren. Toch kun je er maar beter zorgvuldig mee omgaan. Hieronder een overzichtje van de menstruatieklachten die je zeker serieus moet nemen.

Zeven menstruatieklachten die je niet mag negeren

1. Je tampon of maandverband lekt binnen één uur door of je vloeit langer dan een week. Verlies je meer dan 2 a 3 theelepeltjes bloed per dag gedurende een periode van 7 dagen dan zou je bloedarmoede kunnen krijgen. Soms is er een medische oorzaak dat je zo veel bloed verliest. Ga zeker even bij je huisarts langs om dit te laten onderzoeken.

2. Je menstruatie zorgt voor zoveel pijn dat je bijna je bed niet uit kunt komen. Mochten pijnstillers die je gewoon bij de drogist kunt kopen niet werken breng dan even een bezoekje aan je huisarts. Hij zal je mogelijk wat zwaardere geven of verder onderzoeken en bijvoorbeeld kijken of je last hebt van endometriose.

3. Je weet nooit wanneer je menstruatie begint. Best lastig als je tijdens je vakantie net lekker op het strand zit. Of als je ergens een presentatie moet geven en je lekt opeens door. Vakantie, stress, hormoonverstoringen kunnen namelijk een verstoring geven van je cyclus. Heb je er vaak last van? Ook dan weer even langs je huisarts!

4. Je wordt zomaar opeens een tijdje niet ongesteld. Sommigen zien dit als een verlossing haha, maar meestal is er wel een achterliggende reden van het uitblijven van je menstruatie. Heb je misschien veel stress ondervonden, gebruik je misschien een nieuwe pil of heb je net een spiraal? Is er sprake van hormonaal disbalans? Of ben je misschien zwanger? In dit laatste geval even een zwangerschapstestje doen.

5. Je hebt regelmatig bloedverlies tussen twee menstruatieperiodes in. Dat is soms het geval bij een zwangerschap. Andere redenen kunnen zijn: een poliepje of een goedaardig gezwelletje, een geslachtsziekte of in zeldzame gevallen van baarmoederhalskanker. Natuurlijk niet meteen van het ergste uitgaan, maar zeker even bij de dokter langs als je tussentijds bloedverlies hebt.

6. Je hebt last van slopende stemmingswisselingen vlak voor je menstruatie. Soms is het lekker om even toe te geven aan je eigen chagerijnigheid. Zeker als je weet wat de reden is. Lekker met een dekentje op de bank, chocola eten en Netflix kijken. Maar nemen je stemmingswisselingen zodanige vormen aan dat je niet meer goed kunt functioneren? En je zou het graag anders willen? Go see the doc!

7. Je hebt last van ondraaglijke migraineaanvallen tijdens of voor je ongesteldheid. Migraine wordt meestal veroorzaakt door het samentrekken van de bloedvaten in de hersenen. Men vermoedt dat het te maken heeft met een stoornis in de neurotransmitters. Troost is dat de hoofdpijn bij het begin van de menstruatie wegtrekt of een paar dagen erna. Maar door die hoofdpijn kun je bijna niet normaal functioneren. Blijf er niet mee rondlopen, overleg met je arts wat voor jou de beste manier is om van die hoofdpijn af te komen!

Wat jouw menstruatieklacht ook is, je hoeft hier niet onder te lijden. Vaak is er wat aan te doen!

Bron: Self.com

 

 

 

 

Reageer ook