fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoe kan je een migraine aanval voorkomen?

Hoofdpijn, misselijk, vermoeidheid en overgevoelig voor licht. Allemaal tekenen dat je een migraine aanval zou kunnen hebben. Wanneer de aanval zich eenmaal voordoet kan het uren tot soms dagen duren voordat je je weer goed voelt. Er zijn gelukkig een aantal leefregels en manieren om een aanval te voorkomen. 

1. Vermijd harde geluiden en felle lichten

Hard geluiden en felle lichten kunnen een migraine aanval sneller doen opkomen. Deze heftige stimuli zijn soms lastig te voorkomen, zoals bijvoorbeeld bij het autorijden of tijdens een avondje uit. Zorg na dit soort activiteiten altijd voor een moment van rust. Neem regelmatig pauze tijdens het werken achter een computer en zet je schermen zo licht mogelijk.

2. Let op je voeding

Bepaalde voedingsstoffen staan erom bekend dat ze een migraine aanval kunnen uitlokken. Denk hierbij aan alcohol (met name rode wijn en champagne), chocolade, zoetstof, bewerkt vlees en kazen. Ook cafeïne is voor veel migraine patiënten een trigger.

3. Houd een hoofdpijndagboek bij

Houd in een dagboek bij wat je eet en drinkt, welke activiteiten je hebt gedaan, wat voor weer het is en welke emoties je ervaart. Hierdoor kan je makkelijker een patroon vaststellen en ontdekken wat jouw migraine (mede) door veroorzaakt wordt. Het zou bijvoorbeeld heel goed kunnen dat je last van een aanval krijgt wanneer het warm is en je alcohol drinkt. Of juist als je tijdens een koude periode ineens veel gaat sporten. Je moet dit dagelijks (eerlijk!) bijhouden om hier profijt van te hebben.

4. Houd rekening met je hormonale veranderingen

Vooral vrouwen kunnen dankzij hun hormonen sneller last krijgen van migraine aanvallen. Veel vrouwen hebben voor of tijdens hun menstruatie sneller last van migraine aanvallen en dat is dus iets om rekening mee te houden. Neem iets meer rust, let nog beter op je voeding en blijf lekker bewegen.

5. Leef regelmatig

Het klinkt saai, maar probeer je leven een beetje voorspelbaar te houden. Hierdoor heb je meer rust in je hoofd, kan je makkelijker migraine-patronen ontdekken en hier beter op inspelen.

6. Vermijd stress

Stress is een veelvoorkomende trigger van migraine. Veel mensen hebben er zelfs alleen maar last van tijdens stressvolle periodes. Door goed te plannen en rust te nemen wanneer je stress voelt opkomen kan je vaak een migraine aanval voorkomen.

7. Beweeg voldoende

Beweging is goed voor je. Ook als je last van migraine hebt! Bouw het rustig op en maak je niet al te druk. Een te intense workout kan het omgekeerde effect hebben, namelijk een migraine aanval. Intense sporten met veel impulsen kunnen vervelend zijn, denk bijvoorbeeld aan crossfit, spinning of zumba. Activiteiten als zwemmen, hardlopen of een flink stuk fietsen zijn fijner voor mensen met migraine.

8. Medicatie

Je huisarts kan je preventieve medicatie voorschrijven, vooral als je op zeer regelmatige basis last van aanvallen hebt. Wil je hier meer over weten? Dan verwijzen wij je door naar je huisarts!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Anna -

Dus… Als ik 3 dagen verlamd in mijn bed lig met een aanval dan komt dat door iets wat ik heb gegeten of gedaan? Niet omdat het een HERSENZIEKTE is? Dit soort ondoordachte adviezen draagt niet bij aan kennis over deze ziekte, maar voedt het schuldgevoel dat patiënten toch al kunnen hebben. Met dit soort larie ontstaat er een beeld over de ziekte alsof je het zelf veroorzaakt. Stop hiermee!

Reageer ook