fb

Dit zijn de symptomen van Endometriose. Herken jij ze?

Het wordt ook wel een onzichtbare rotziekte genoemd: Endometriose. Veel vrouwen, zelfs één op tien, hebben er last van zonder dat ze het zich bewust zijn. En dat is helemaal niet nodig. Heb je vaak last van pijn tijdens je menstruatie wees dan zeker alert en check of er sprake is van Endometriose.

Wat is Endometriose?

Volgens Thuisarts.nl is Endometriose weefsel dat op het baarmoederslijmvlies lijkt maar op plekken buiten de baarmoeder zit, zoals bijvoorbeeld op eierstokken, eileiders, buikvlies, blaas of darmen. Dat woekeren en verkleven gebeurt tijdens de menstruatie en doordat het een ontstekingsreactie teweeg brengt kun je vreselijke pijn krijgen. Super irritant dus! En dit wil je niet. Maar het kan ook onvruchtbaarheid tot gevolg hebben.

Hoe kun je er achter komen dat je Endometriose hebt?

Niet iedere vrouw heeft direct klachten bij Endometriose en veelal komen zij er pas achter als het niet lukt om zwanger te worden. Dit zijn de meest gehoorde symptomen:

  • Het kan hevige pijn veroorzaken tijdens de menstruatie, maar dat is lang niet altijd het geval.
  • In de buik kan de pijn zich uitbreiden (darmpijn). Ook kan er uitstraling zijn naar de benen of de rug.
  • Tijdens het vrijen kun je buikpijn krijgen
  • De kans op een zwangerschap is iets kleiner als je last hebt van Endometriose.
  • Sommige vrouwen hebben helemaal geen klachten.

Hoe kun je omgaan met Endometriose?

Hieronder geven we meerdere manieren aan hoe je zou kunnen omgaan met Endometriose.

Ontspanning

Is het niet zo erg en kun je goed met de pijn leven dan kun je veel hebben aan ontspanning van de buik, bijvoorbeeld door er een warme kruik op te leggen of door massage van bijvoorbeeld de onderrug.

Pijnstillers

Pijnstillers als Ibuprofen helpen goed tegen de pijn, maar kunnen weer andere klachten veroorzaken, zoals bijvoorbeeld bij de maag. Overleg met de huisarts als je dit te vaak wilt gebruiken.

Pil doorslikken

Je kunt de pil eventueel doorslikken als je die gebruikt. Omdat de menstruatie dan achterwege blijft en Endometriose vooral aan die menstruatie is gekoppeld. We raden je aan om dit ook in overleg met de huisarts te doen.

Hormoonbehandelingen

Hormoonbehandelingen kunnen werken, maar dat natuurlijk altijd in overleg met de huisarts of gynaecoloog.

Kijkoperatie

Bij zeer heftige klachten of het niet zwanger kunnen worden kan het goed zijn om een kijkoperatie te laten doen.

Overgang

Na de overgang verdwijnen de klachten van Endometriose vaak vanzelf. Dat kan een troost zijn, maar lang niet iedereen wil of kan hierop wachten. Ga niet nodeloos met pijn rondlopen

Belangrijkste tip: Ga naar de huisarts en bespreek je klachten. Vermoedelijk zal de huisarts je doorsturen naar de gynaecoloog.

We zijn op zoek naar jouw ervaringen!

Heb jij last van Endometriose en herken je bovenstaande klachten?  En wat heb jij er aan gedaan om van de klachten af te komen? We zijn heel benieuwd naar jouw ervaringen.  Deel ze met ons bij de comments onder dit artikel, dat kan ook heel nuttig zijn voor andere vrouwen die met dezelfde problemen kampen.

Foto door Andrea Piacquadio via Pexels

Nikita werd niet zwanger door endometriose: “Ik was bang nooit moeder te worden”

niet zwanger door endometriose

Moeder worden is nooit iets geweest waar Nikita (36) en haar man Anton mee bezig waren. “Pas toen ik vier jaar geleden onverwachts en door de pil heen zwanger raakte, gingen Anton en ik erover nadenken. We twijfelden enorm of het bij ons zou passen, maar na de eerste echo besloten we ervoor te gaan. Ik was toen zes weken in verwachting en plotseling voelde ik mij een ander mens.” Helaas eindigt de zwangerschap in de week na de echo, in een miskraam.

“Waar ik twee maanden voor mijn miskraam niet eens kinderen wilde, was het na mijn miskraam ineens helemaal anders. In de korte periode dat ik zwanger was, ben ik verliefd geworden op het kindje in mijn buik en het idee van moeder worden. Het heeft iets aangewakkerd waarvan ik niet wist dat ik het in mij had.”

Verder lezen

Reageer ook