fb
Damespraatjes Damespraatjes

Zeven denkfouten bij jaloezie

Jaloersheid kan veel problemen veroorzaken en relaties flink onder druk zetten. Jaloers omdat je bang bent dat je partner voor een ander kiest, omdat iemand iets heeft wat jij niet hebt of omdat het kind van een ander betere cijfers haalt. We betrappen ons er allemaal wel eens op.

Volgens psychologe Pieternel Dijkstra komt jaloezie voort uit denkfouten.

Hieronder de zeven fouten die zij benoemt:

1. Filteren. Bij alles wat we zien filteren we het voordat het binnenkomt. Je wilt bijvoorbeeld alleen maar zien dat je man heel leuk tegen een andere vrouw doet en dat hij ook heel lief naar haar lacht. Je ziet niet dat hij haar antwoord eigenlijk niet leuk vindt en dat hij het liefst naar jou terug zou willen rennen.

2. Projectie. Jaloerse mensen denken te weten wat hun partner denkt. “Hij zal wel met haar willen vrijen”. Het ontstaat eigenlijk doordat mensen denken dat de partner hun negatieve zelfbeeld deelt. Of omdat je zelf wel eens fantasieën hebt over hoe het is om met een ander te vrijen en denkt dat je man dat dan ook wel zal hebben.

3. Alles op jezelf betrekken. Jaloerse mensen betrekken alles op zichzelf en beoordelen gedrag of karaktereigenschappen van anderen de hele tijd in vergelijking tot zichzelf. Hierdoor ontstaat er steeds een soort ongemakkelijkheid en continu gevoel van falen.

4. Romantisch denken. De fout maken om te denken dat als je van elkaar houdt er eigenlijk nog maar 1 belangrijk persoon op aarde is, namelijk je geliefde, waar je dan ook al je vrije tijd mee moet doorbrengen. Zo creëer je dus eigenlijk een gevangenis voor elkaar met je liefde.

5. Catastrofaal denken. Mensen die jaloers zijn denken meteen het ergste. Als hij naar iemand lacht, dan zal hij haar wel leuker vinden en dus met haar verder door het leven willen gaan.

6. Negatief zelfbeeld. Hierdoor kun je denken dat er heel veel andere mensen zijn die leuker zijn dan jij. Dus dan is het niet zo onlogisch als hij binnenkort iemand tegenkomt die leuker is dan jijzelf.

7. De foutieve oorzaak. Jaloerse mensen geven voor hun eigen gedrag vaak een andere verklaring dan dat van hun partner die hetzelfde doet. Als je man te laat uit zijn werk is denk je “hij zat zeker weer leuk met die vrouwelijke collega te praten en kon zich niet losmaken van haar”. Zelf kom je wel eens wat later thuis omdat een collega tegen je begint te zeuren en je kunt het niet maken om zo weg te lopen.

De oplossing

Heb je bovenstaande oorzaken gelezen dan heb je er vermoedelijk veel in herkent van jezelf. Doe er je voordeel mee en probeer je jeloezie onder controle te krijgen. Lukt dat dan nog niet lees dan het boek Omgaan met ziekelijke jaloezie.

In haar boek geeft Pieternel Dijkstra achtergronden over jaloezie, tests, tips en adviezen om beter om te gaan met je eigen jaloezie en die van je partner.

Lukt het dan nog niet en hebben jij en je partner er last van? Ga dan eens naar de huisarts en bespreek dit. Mogelijk kunnen een paar sessies therapie je al helpen om je jaloezie over te laten gaan. Vermoedelijk voel je je dan een stuk fijner!

Lees ook het boek:

Omgaan met ziekelijke jaloezie
E-boek Jaloezie

Bron: Psychologie Magazine

Lees ook: 

Man betrapt vrouw met een ander en reageert extreem goed

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook