fb
Damespraatjes Damespraatjes

Zet deze 15 dingen in ieder geval nooit in de magnetron

magnetron

“Vuur! Vuur!” hoorde ik een kinderstemmetje roepen vanuit de keuken. Ik stond in de woonkamer te telefoneren en zat middenin een ingewikkeld gesprek. Natuurlijk liep ik snel naar de keuken. Met “Oh my god, ik bel je zo even terug” beëindigde ik het gesprek toen ik zag wat er aan de hand was. Mijn dochter van 3 had een wegwerp camera in de magnetron gelegd en die op vol vermogen aangezet. En er was inderdaad vuur in de magnetron. Dat had die kleine opdonder goed gezien! Een wegwerpcamera kan dus niet in de magnetron. Maar er zijn meer dingen die niet in de magnetron kunnen. 

Deze 15 dingen mogen beslist niet in de magnetron

1. Aluminium folie. Het gaat bliksemen in je magnetron als je er aluminium folie inlegt. Best een mooie gezicht haha, maar slecht voor je magnetron.

2. Bladerdeeg. Wil je dat je bladerdeeg gerechtje lekker krokant wordt? Doe het dan in de oven. In de magnetron blijft het slap en de binnenkant wordt gloeiend heet.

3. Rode peper. De pepers kunnen vlam vatten en als je het deurtje opendoet staan je ogen en je keel meteen in brand. Niet doen dus!

4. Papieren zak. Niet alleen kan de zak in de fik vliegen, ook kunnen er schadelijke stoffen vrijkomen.

5. Water. Doordat er tijdens het verwarmen van water in de magnetron geen bubbels ontstaan wordt het echt mega heet. Die bubbels zorgen namelijk voor wat afkoeling. Kook je water daarom beter in de waterkoker of met een ketel.

6. Druiven. Die kunnen uit elkaar spatten in de magnetron. Een appel daarentegen zakt in elkaar in de mag. En dat is ook niet erg appetijtelijk.

7. Eieren. Die kunnen ontploffen in de magnetron.

8. Bevroren vlees. Als je bevroren vlees in de magnetron stopt, gaart de buitenkant, terwijl het midden koud blijft. Hierdoor kunnen er bacteriën ontstaan waar je flink ziek van kunt worden. Ontdooi je vlees in de ijskast of ontdooi  au bain-marie, dus in een warm badje.

9. Antiek porselein. Dit kan beschilderd zijn met metaalverf en metaal en een magnetron gaan moeilijk samen.

10. Elektronische apparaten. Vaak bevatten die metalen en de elektronica zou de straling niet kunnen overleven.

11. Metalen voorwerpen zoals bestek. Doordat metaal magnetronstraling kan weerspiegelen kunnen te weinig golven het gerecht bereiken. Oudere magnetrons kunnen daardoor kapot gaan. Veel straling kaatst dan namelijk terug naar de zender die de magnetronstraling opwekt en raakt dan oververhit.

12. Borden met metalen randjes. Het metaal op je bord heeft dezelfde werking zoals hierboven omschreven bij metalen.

13. Plastic bakjes. In de bakjes kunnen chemische stoffen zitten die door de magnetron bij je eten kunnen komen. Neem speciale magnetronbakjes of doe je eten gewoon op een bord.

14. Banketstaaf. Net als met bladerdeeg wordt de buitenkant slap en de binnenkant gloeiend heet. Gebruik daarom de oven als je je banketstaaf warm wilt eten. En anders gewoon koud. Persoonlijk vind ik dat het lekkerst!

15. Wegwerpcamera’s. Die gaan fikken haha! Zie hierboven!

Geen uitputtende lijst

Dit is geen uitputtende lijst. Er zijn nog veel meer dingen die niet in de magnetron kunnen. Twijfel je? Zoek dan verder via Google en voor voedingsgerelateerde vragen kun je ook bij het Voedingscentrum terecht.

Bronnen:

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

2 reacties

Joris -

Bladerdeeg en banketstaaf is een beetje dubbelop. Een banketstaaf is namelijk met spijs gevuld bladerdeeg.

Heidie -

Dat van dat vlees wist ik nog niet. Nu probeer ik toch zoveel mogelijk eraan te denken om bevroren vlees de avond van te voren al in de koelkast te leggen. Dan hoef ik het verder niet extra te ontdooien voor het de pan ingaat.

Reageer ook