fb
Damespraatjes Damespraatjes

Weggooien, opslaan of bewaren: in no-time een opgeruimd huis

een opgeruimd huis

Laatst hadden mijn buurvrouw en ik het over een huizen- en partnerruil. Zo zouden de buurmannen en kinderen één huis gebruiken en de buurvrouw en ik één huis. Reden hiervoor? De mannen en kinderen houden van veel spullen. Sterker: ze lijken nooit genoeg te hebben. De buurvrouw en ik hebben het liefste zo min mogelijk zooi en dus ook weer minder om op te ruimen. De liefde voor ons eigen gezin en ons eigen huis heeft ons uiteindelijk tegengehouden, maar het idee van een opgeruimd huis? Heerlijk! Gelukkig zijn er ook mét kinderen en een man heel wat mogelijkheden om dit voor elkaar te krijgen. 

Een opgeruimd huis

Een huis echt goed opruimen is meer dan alleen wat speelgoed in een kastje proppen, het stof onder je vloerkleed vegen en je ongevouwen (maar nog schone) kleding maar weer gewoon in de wasmand proppen. Ik geloof niet dat er een moeder bestaat die de bovenste drie dingen nog nooit heeft gedaan, haha! Ik maak mij er hartstikke schuldig aan in ieder geval. Toch kom ik steeds meer in een vibe waarin ik spullen gewoon op een vaste plek ga opruimen.

Vaste plekken

Mijn probleem met vaste plekken is op dit moment dat één plek ongeveer vijf items telt die daar moeten liggen. In het sleutelbakje is bijvoorbeeld niet alleen de vaste plek van onze sleutels, maar ook van het losgeld uit onze zakken, gebruikte mondkapjes, handschoenen, troepjes van de kinderen en nog meer ondefinieerbare zooi. Puntje bij paaltje passen de sleutels er vaak niet meer bij en leg ik die dus maar op een andere plek neer. En ja: dan kan ik ze in de ochtendspits regelmatig niet vinden.

Goedkoopste opslagaanbieder

Is dit herkenbaar? Dan ben jij er ook aan toe om eens flink op te ruimen! De vraag is altijd: wat gooi ik weg en wat blijft? Maar wist je dat er ook een tussenoplossing is, namelijk een opslagbox? Zo kan je bij de goedkoopste opslagaanbieder al een box huren vanaf 24,95 euro per maand. Handig als je iets weinig gebruikt, je tijdelijk in een huis woont waar het niet past of als je twijfelt of je het nog nodig gaat hebben.

Goed systeem

Zelf hebben wij een grote opslagbox waar we veel spullen in hebben staan. Zo staan er wat meubels en babyspullen die we niet gebruiken, maar ook spullen waarvan ik er nog niet aantoe ben om ze weg te gooien. Met mezelf heb ik afgesproken dat ik elk jaar opnieuw naar de spullen kijk en ze weggooi, verkoop of weggeef als ik ze na dat jaar nog niet nodig heb. Een goed systeem! Tot slot liggen er oude boeken, foto albums en andere persoonlijke spullen. Deze doen we nooit weg, maar ze dagelijks gebruiken doen we ook niet.

Opslagbox 

Alleen al het idee dat ik iets niet definitief hoef weg te gooien, maakt het opruimen makkelijker. Vooral met spullen waar een emotionele waarde aan kleeft, zoals babykleertjes. In principe willen we geen kinderen meer en toch kan ik het niet over mijn hart verkrijgen om het allemaal weg te doen. De opslagbox is dan een goede oplossing.

Een opgeruimd huis met kinderen

Een opgeruimd huis is met kinderen altijd een uitdaging. En dat is ook niet gek! In een gezin hecht iedereen waarde aan andere spullen en daar moet je elkaar in respecteren. Wat voor jou misschien voelt als oude meuk (zo kan ik de spullen in de man cave van mijn man soms noemen), is voor een ander heel belangrijk. Heb daar oog voor, maar blijf elkaar uitdagen om het huis overzichtelijk te houden. De balans tussen oude meuk en gezelligheid ligt ergens in het midden 😉

Hoe houd jij het huis opgeruimd? En maak jij weleens gebruik van een goede opslagruimte? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel.

Lees ook: Kan je de afwas doen met handzeep?

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook