fb
Damespraatjes Damespraatjes

Wat zijn de verschillen tussen een open haard en een gashaard?

Wat is voor jou de definitie van romantiek? Voor mij draait romantiek om kleine momenten en gebaren. Op een gewone dinsdagavond samen een filmavondje bij de open haard, een spontane boswandeling of een etentje in eigen tuin. Grote gebaren of over the top signalen hoeven van ons niet. Hoe kleiner hoe beter en het liefste zo dicht mogelijk bij ons eigen fijne huis. Sinds wij in Bussum wonen hebben wij sowieso niet veel meer de  behoefte om weg te gaan. Eigenlijk ieder weekend zijn wij ‘gewoon’ in en rond het huis te vinden. Soms met vrienden en familie, maar vaak ook gewoon met z’n viertjes. Op en top romantisch is dat voor ons! En het zitten bij en genieten van vuur is hier een belangrijk onderdeel van.

Verschillen tussen een open haard en een gashaard

Toen wij dit huis kochten, vielen we meteen voor het feit dat het zowel een open haard als een gaskachel heeft. De open haard bevindt zich in de woonkamer en de gashaard in de eetkamer. In de achtertuin hebben wij zelf een vrijstaande houtkachel neergezet; hierdoor kunnen wij zelfs bij flinke kou lekker in de tuin zitten. En dat doen we dan ook graag! Doordat wij drie verschillende soorten kachels hebben en gebruiken weten wij goed wat de verschillende eigenschappen en verschillen zijn. Om jou te helpen in het maken van een keuze zal ik over alle drie wat vertellen en uitleggen wat wij hier prettig aan vinden. In dit artikel kijken we naar de verschillen tussen een open haard en een gashaard.

Lees ook: Dit is het geheim waarom Italianen niet dik worden van pasta

Gashaard

Bij ons bevindt de ingebouwde gashaard zich in de woonkeuken, aan de kopsekant van de eettafel. Dit is de plek waar wij vaak zitten te borrelen met vrienden en familie, maar ook de plek waar wij als gezin de maaltijden eten, waar wordt geknutseld en waar ik op dit moment dít artikel schrijf. Het fijne aan gashaarden is dat je ze met een afstandsbediening aan- en uit kunt zetten. Geen gedoe met hout en aanmaakblokjes dus! Wil je dat hij aan is? Dan is hij dat direct. Wil je hem uit hebben? Ook dat is hij meteen. Een snel systeem waarbij je direct hetgeen hebt waar je naar opzoek bent, namelijk een gezellig vuurtje. Naast het feit dat een gashaard op gas in plaats van op hout stookt, is een ander groot verschil de glasplaat tussen het vuur en de kamer. Hierdoor kan er niks in en uit de haard vallen.

Eigenschappen: praktisch, snel en comfortabel

Open haard

Heel anders dan een gashaard is een open haard. Een open haard stook je op hout in plaats van op gas en hier moet je dus iets meer werk voor verzetten. Maar wat je hier voor terugkrijgt is wel een heel romantisch knapperend houtvuurtje. Wij kunnen uren op de vloer voor de open haard liggen, waarbij we regelmatig een nieuw blok hout op het vuur gooien. Naar bed gaan of de deur uitgaan doen we pas als het grootste vuur gedoofd is. Bij een gashaard zou je hem dan gewoon uit kunnen zetten, bij een open haard moet je wachten. Ook moet bij een open haard de schoorsteen elk jaar door een erkende schoorsteenveger schoongemaakt worden (voor de veiligheid én voor de verzekering) en moet je geregeld de bak met as legen. Geen vervelende klusjes, maar het moet wel gebeuren.

Eigenschappen: romantisch, rustig genieten en authentiek

Persoonlijke keuze

Was jij ook benieuwd naar de verschillen tussen een open haard en een gashaard? We hopen dat dit artikel met mijn ervaring jou kan helpen in het maken van een keuze. Kan je niet kiezen? Dan kan je altijd nog voor allebei gaan 😉

1 reactie

Silvia -

Altijd zo gezellig een open haard, mijn kamer us er nu te klein voor. Maar wie weet ooit…

Reageer ook