fb
Damespraatjes Damespraatjes

Waarom Italianen niet dik worden van pasta? Dit is het geheim!

Afgelopen zomer gingen wij met het hele gezin op huwelijksreis naar Italië. Normaal gesproken zijn wij al échte lekkerbekken die geen maaltijd zullen overslaan, maar in Italië deden we er nog een schepje bovenop. Iedere middag hadden we een uitgebreide lunch waarbij er de mooiste Italiaanse gerechten op tafel kwamen. Bij dit alles mocht een mooie fles wijn natuurlijk niet ontbreken! Toen we na twee weken thuiskwamen in Nederland was ik heel erg benieuwd welk getal de weegschaal aan zou geven. En guess what, ik was maar één kilo aangekomen! Hoe kan dat?

Elke dag pasta

Het verbaasde mij dat ik maar één kilo was aangekomen, ondanks alle pasta, pizza, wijn en kaas bij de lunch. Maar als ik terugdenk aan onze avondmaaltijden, dan waren deze juist licht. Een stukje vis met een frisse salade of een soepje met wat brood. En precies dít is ook het ‘geheim’ van de Italianen. Waarom Italianen niet dik worden van pasta? Dat komt hierdoor!

Waarom Italianen niet dik worden van pasta

Waarom Italianen niet dik worden van pasta

In het programma ‘Over Gewicht’, duiken Edsilia Rombley en Kees Tol in de materie ban het afvallen. In de eerste aflevering draait alles om ‘het dieet’, waarbij ze onder andere kijken naar pasta. Edsilia praat hierover met pastachef Gerardo Cannavacciuolo en vraagt hoe het kan dat Italianen in de regel vrij slank zijn. Ondanks alle pasta! “Dat ligt aan het tijdstip”, zegt Cannavacciuolo. “Wij eten pasta met de lunch, waarna we nog gaan werken en het meteen verbranden.”

Soort pasta

Niet alleen het tijdstip schijnt dus uit te maken, ook zou het beter zijn om de pasta ‘al dente’ te eten. In Nederland kiezen we er vaak voor om de pasta iets langer te koken, waardoor hij zachter wordt. En wist je dat ook de vorm van de pasta uitmaakt? Volgens professor voeding en fysiologie Denise Robertson is spaghetti beter dan penne. “Deze zijn zó samengedrukt in deze vorm, dat ons lichaam dat veel moeilijker kan verteren”, zegt de professor.

Slank blijven

Super interessant! Waarom Italianen niet dik worden van pasta? Ze eten de pasta als lunch, koken hem niet te ver door, kiezen voor spaghetti in plaats van penne én eten ’s avonds niet te veel. Moet jou ook best lukken toch?

Wil je de hele uitzending zien? Dat kan via deze link.

1 reactie

Silvia -

Wat een goed idee om de pasta in de middag te eten. En daarna een flinke wandeling te maken met de hond. Ik ben er ook dol op, pasta met paddenstoelen saus… Je kunt me er echt voor wakker maken, maar ik hou het vanwege de lijn beperkt. Niet nodig dus, zeker een tip om te onthouden 😀

Reageer ook