fb
Damespraatjes Damespraatjes

Wat zijn de gevaren van teveel water drinken?

Het wordt vandaag heet. Heel belangrijk dat je dan goed water blijft drinken. Maar té veel water drinken is ook niet goed. Wij kwamen een interessant artikel tegen op DokterDokter.nl waarin gewaarschuwd wordt voor het gevaar van overmatig watergebruik en de gevolgen daarvan.

Hoe meer water je drinkt hoe minder trek je in andere dingen krijgt waar veel calorieën in zitten. Bij veel dieetgoeroes wordt aangeraden om tijdens het afvallen veel water te drinken. Het zou veel gifstoffen afvoeren uit het lichaam en het hongergevoel verminderen, doordat je het idee hebt dat je vol zit. Steeds vaker worden er echter vraagtekens gezet bij het innemen van overdreven hoeveelheden water.  Dat er ook een levensgevaarlijke kant aan water drinken kan zitten weten weinig mensen, aldus de auteurs van het artikel op Dokterdokter.

Vijf tips om makkelijker aan je twee liter water per dag te komen

Water drinken op zich niet gevaarlijk

Een paar jaar geleden overleed er in Amerika een vrouw die een crashdieet volgde. Twaalf weken lang mocht ze niet meer dan 500 calorieën per dag innemen (terwijl je bij een normaal voedingspatroon zo’n 2.000 calorieën). Dat op zich is natuurlijk al heel ongezond, maar na een zeer mager ontbijt met een reep en daarna een vloeibare lunch sloeg de vrouw binnen twee uur vier liter water achterover. Daarna stortte ze in en overleed als gevolg van een zwelling in de hersenen door een teveel aan water. Hoe vreselijk is dat!

Water drinken op zich is niet gevaarlijk, maar 4 liter binnen 2 uur op een bijna lege maag kan dus heel gevaarlijk zijn.

Evenwicht in je voedingspatroon

Als je veel water drinkt moet je er ook voor zorgen dat er voldoende suikers en zouten worden ingenomen. Als je dat niet doet, dan zwellen de cellen in het lichaam op, het bloed raakt verdund en zenuwen raken bekneld, aldus het artikel op DokterDokter. Het gevolg is hoofdpijn en misselijkheid en de Amerikaanse vrouw heeft het zelfs met de dood moeten bekopen.

Gevallen met een (bijna) dodelijke afloop in Nederland

  • In Groningen werd een paar jaar geleden een student onwel na een ontgroeningsspel. Hij kreeg een zware epileptische aanval toen hij meerdere glazen water moest drinken. Gelukkig overleefde hij wel.
  • Bij de Nijmeegse Vierdaagse vielen er een paar jaar geleden twee doden die vermoedelijk werden veroorzaakt door een teveel aan water in te korte tijd. Twee doden waren het gevolg.
  • Op festivals en door Jellinek wordt er ook gewaarschuwd voor te veel water drinken. Gebruik je namelijk XTC dan kun je een makkelijker een watervergiftiging krijgen. XTC houdt het water namelijk vast en zorgt ervoor (via het hormoon ADH) dat de nieren minder water uitscheiden. Natuurlijk is water is echter ook nodig om oververhitting te voorkomen, zeker op een zomers festival en als je veel zweet omdat je heerlijk staat te dansen. Maar bij het gebruik van XTC moet je dus wel water drinken maar niet te veel. Houd dan ongeveer 1 glas per uur aan.

Hoeveel liter water per dag is wél goed voor je?

Als je ongeveer twee liter water per dag drinkt zit je veilig. Hiermee kun je over het algemeen verantwoord en gezond de dag doorkomen. Wil je meer drinken, doe dat dan zeker niet te snel achter elkaar.

Hoeveel liter water drink jij per dag?

We zijn heel benieuwd naar jouw water-drink gedrag! Drink jij heel veel water of misschien juist wat te weinig? Heb je je wel eens onwel gevoeld nadat je te veel water had gedronken? Praat met ons mee in de comments onder dit artikel. Vinden we gezellig :-).

Reageer ook