Het Stockholmsyndroom is het verschijnsel dat een slachtoffer van bijvoorbeeld een gijzeling de gijzelnemer in bescherming neemt. Je ziet het in verschillende films. Het verschijnsel is niet ongewoon. Vanuit een automatisme kiest het slachtoffer voor de tegenpartij, voor de gijzelnemer. Het slachtoffer kiest dus voor het kwaad, zelfs tijdens of na een levensbedreigende situatie. De gijzelnemer neemt de macht en dwingt een persoon in een omgeving waar het slachtoffer volledig afhankelijk is van de gijzelnemer.
Wat is het Stockholmsyndroom?
Het is een vreemde situatie. Het is eigenlijk sympathie krijgen voor de dader en begrip kunnen opbrengen. Dit klinkt ongeloofwaardig, maar het gebeurt echt. Wanneer iemand onder dwang afhankelijk is van een ander en wordt voorzien in de primaire behoeften zoals eten, drinken en slapen, kunnen gevoelens van begrip voor de tegenpartij ontstaan. Dit wordt het Stockholmsyndroom genoemd en is wereldwijd waarneembaar in verschillende situaties.
Niet alleen gebeurt dit tijdens gijzeling- maar ook bij incestsituaties. Ook in narcistische relaties is het Stockholmsyndroom terug te vinden. Niet alleen vrouwen maar ook mannen en kinderen kunnen de dupe zijn van de gevolgen van narcistische terreur en ondanks alles begrip kunnen opbrengen voor de dader en de wensen van de dader. Het is een moeilijk te begrijpen complex geheel
Het Stockholmsyndroom: Geestelijke terreur heeft meerdere namen
Wat is het Stockholmsyndroom en hoe komt iemand er weer vanaf?
Wanneer dit nog mogelijk is, zijn zelfreflectie en jezelf realiseren wat er aan de hand is belangrijk tot het terugkeren in de realiteit. Slachtoffers van incest zitten na jaren misbruik zo ontzettend vast in een denkpatroon dat genezing hiervan ook weer jaren in beslag kan nemen. Het lijkt een onmogelijke opgave om weer terug te keren naar de maatschappij met dit type gedachten en emoties.
Met behulp van deskundige begeleiding is het mogelijk om het vertrouwen van een slachtoffer weer op te kunnen opbouwen. Het is belangrijk om te beseffen dat na misbruik het leven voor een slachtoffer nooit meer wordt zoals het was. De geestelijke schade laat een ervaring achter die mensen vormt. Het weer opnieuw kunnen genieten van eenvoudige zaken zal zeker lukken, maar ervaringen, hoe erg ook kunnen nooit worden vergeten.
Een nieuwe omgeving, anderen leren kennen en gevoelens kunnen delen met vertrouwelingen moet zorgvuldig worden opgebouwd. Je kunt overleven door te vallen en op te staan en de ene voet weer voor de andere te zetten.
m.vogels -
wat is beter motion ciser of vibrolegs