Ongesteld zijn… Ik heb er zo’n ongelofelijke hekel aan! Gelukkig zijn er heel veel manieren om het wat minder onaangenaam te maken, maar het blijft niet ideaal. Zelf gebruik ik nooit maandverband. Ik vind het niet lekker zitten en heb na 10 minuten alweer de behoefte om het te verschonen. Om deze reden maak ik dan ook altijd gebruik van tampons, ook ’s nachts. Vlak voor het slapen gaan breng ik een nieuwe in, meteen na het opstaan haal ik hem eruit. Hij zit er dan ongeveer 8 uur in. Maar is dat eigenlijk niet te lang?
Het antwoord is: 8 uur is aan de lange kant, maar het kan net. Merken als OB adviseren hem na 4 tot 8 uur te verwisselen. Heb je last van een hevigere menstruatie dan moet je dat natuurlijk wat vaker doen.
Wat gebeurt er als je je tampon er langer dan 8 uur in laat zitten?
Meestal gebeurt er niks. Het kan gebeuren dat je een lange nacht maakt (8 tot 12 uur) en niet je wekker zet om je tampon te verschonen. Maar let erop dat dit niet te vaak gebeurt! Wanneer je je tampon te lang laat zitten loop je het risico de tamponziekte op te lopen. Bestaat dat echt? Ja, dat bestaat echt!
Wat is de tamponziekte en hoe herken ik het?
De tamponziekte kan ontstaan wanneer je je tampon te lang laat zitten. Dat wil zeggen meer dan 8 uur. De tamponziekte wordt in 90 % van de gevallen veroorzaakt door de Staphylococcus aureus bacterie. Deze bacterie komt veel voor, maar over het algemeen merk je er niks van omdat hij bijna nooit een ziekte veroorzaakt. In de andere 10 % van de gevallen wordt de tamponziekte veroorzaakt door een heftigere bacterie, de Streptococcus pyogenes. Doordat je tampon bloed en vocht opneemt kunnen deze bacteriën zich gaan nestelen en zich snel vermenigvuldigen. Er komen zo heel veel bacteriën op de tampon en die kunnen ervoor zorgen dat je ziek wordt. Hoe hoger het absorptievermogen van de tampon, hoe groter het risico op tamponziekte.
Je kan de tamponziekte herkennen door de volgende symptomen:
- Koorts
- Huiduitslag (ook vervellen van handen en voeten)
- Hoofdpijn
- Keelpijn
- Spierpijn
- Verwardheid
- Lage bloeddruk
- Snelle hartslag
Bij ernstige gevallen kan er bloedvergiftiging en een septische shock ontstaan. Hierdoor kan de tamponziekte tot de dood leiden.
Wat kan ik doen om het te voorkomen?
- Verwissel regelmatig je tampon. Vooral als je een sterk absorberende tampon gebruikt.
- Je hoeft ’s nachts niet je wekker te zetten, maar verwissel hem vlak voor het slapen en meteen na het opstaan.
- Mensen met een verlaagde weerstand hebben een groter risico om de tamponziekte op te lopen. Probeer dus gezond en gevarieerd te eten, goed te slapen en genoeg te bewegen om je weerstand op pijl te houden.
- Heb je het gevoel dat je symptomen van de tamponziekte vertoont? Bel meteen je huisarts of de huisartsenpost!
- Denk je dat je bloedvergiftiging hebt of in septische shock raakt? Bel direct 112 of ga naar de spoedeisende hulp.
Lees ook: 5 tips om je menstruatie minder vervelend te maken
T. Huisman -
Ook kinderen en mannen kunnen tss krijgen. Ze adviseren het absorptievermogen aan te passen aan de formaat tampon. Bijv. lichte flow een lichte tampon zoals mini en bij normale flow normaal enz. en dan is er nog super, en dan nog super plus. Een die past bij de flow en dat men die op tijd moet verwisselen. Er kunnen makkelijk wondjes ontstaan als je een tampon neemt met een hoog absorptievermogen. . . .