fb

Wat is een Mental Health Day en waarom zou je hem soms moeten nemen?

Uit onderzoek van het CBS en TNO blijkt dat in 2014, 14 procent van de werknemers last had van burn-out klachten. Eén op de zeven werknemers gaf aan zich minstens een keer per maand leeg aan het einde van de dag te voelen, emotioneel uitgeput te zijn door werk of moe te zijn bij het opstaan om naar werk te gaan. En dat komt op termijn de werkkwaliteit niet ten goede! In Nederland zijn we bekend met de cijfers, maar er wordt bij veel bedrijven maar weinig aan gedaan. Ook de werknemer zelf lukt het niet om alert te zijn op zijn/haar eigen fysieke en mentale gesteldheid. In de Verenigde Staten is het probleem minstens net zo groot als bij ons. Ook daar kunnen ze nog veel winst behalen, maar er zit een nieuw initiatief in de spreekwoordelijke (kantoor)lift: de mental health day. 

Wat is een mental health day en waarom neem je er een?

Steeds meer mensen kampen met depressies, angst en ondraagbare hoeveelheden stress. Op een mental health day probeer je dit te voorkomen en neem je op basis van je mentale gesteldheid een dag vrij. We zijn het al gewend om vrij te nemen wanneer we koorts hebben, misselijk zijn of last hebben van andere fysieke klachten, maar op basis van onze mentale gesteldheid doen we dit te weinig. Denk bijvoorbeeld aan het nemen van een mental health day in een periode van heel erg veel stress op kantoor of wanneer het thuis allemaal niet zo lekker loopt. Ook wanneer je merkt dat je last krijgt van angsten – op werk of in het dagelijks leven – is het goed om een mental health day te nemen.

Voorstanders van de mental health day zeggen dat we door het nemen van een vrije dag in periodes waarin je meer stress en/of angst ervaart, je op termijn dingen als een burn-out, paniekaanval of depressie zou kunnen voorkomen. Er is echter nog geen wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit van een mental health day. Waar de wetenschap het wel over eens is, is dat lange periodes van stress erg slecht zijn voor de iemands fysieke en mentale gezondheid. Het nemen van een mental health day kan vanuit dit perspectief dan ook zeker geen kwaad.

Wat zeg je tegen je baas?  

Tijdens een drukke periode op werk, lijkt het laatste wat je moet doen het nemen van een vrije dag te zijn: zo kom je nog verder achter op schema, toon je niet de juiste motivatie en laat je je collega’s is de steek. Toch ligt dat nét een beetje anders. Door het nemen van een vrije dag en dit moment aan te pakken om even op adem te komen, kan je er na deze dag weer vol tegenaan. Als het goed is ben je dan zelfs zo productief en ont-stresst, dat je het achterstallige werk zo weer inhaalt. Niet alleen het daadwerkelijk opnemen van een mental health day zorgt voor de nodige rust, alleen al het idee dat een vrije dag opnemen mogelijk is, moet een gevoel van stress wegnemen. Maar wanneer je het gevoel hebt hier aan toe te zijn, wat zeg je dan tegen je baas?

Je kunt je natuurlijk gewoon ziek melden. Wanneer je dit doet hoef je bij je baas niet te melden wat je hebt en je hoeft dus ook niet te vertellen of je je fysiek niet goed voelt, of dat het een ‘mentaal’ griepje is. Toch is ‘je gewoon ziekmelden’ naar ons idee niet de beste manier om dit aan te pakken. Wij raden je aan met je baas in gesprek te gaan over het bestaan van een mental health day en dit op kantoor een bespreekbaar iets te maken. Wat jullie ook meteen kunnen bespreken, zijn manieren om het stressniveau op de werkvloer aan te pakken. Misschien lopen wel meer mensen tegen de problemen aan die jij ervaart? Dit is voor jouw werkgever belangrijke informatie, want pas als de werkgever op de hoogte is van de behoeften van de werkenemer, kan hij/zij hier iets aan doen.

Heb je het gevoel dat je er niet met je baas over kunt praten? Probeer dan intern iemand anders te vinden waarbij je een luisterend oor denkt te vinden. Wellicht kan hij/zij je helpen met het bespreekbaar maken van een mental health day.

Wat je ook kunt doen, is een vrije dag opnemen. Je ‘offert’ zo inderdaad een dag op die je volgende zomer ook op het strand in Frankrijk had kunnen spenderen, maar je maakt zo wel een investering in je eigen gezondheid. Het is niet alleen de verantwoordelijkheid van je werkgever om hier mee bezig te zijn, maar ook jouw eigen verantwoordelijkheid.

Heb je het gevoel dat de stress je écht teveel wordt en je misschien zelfs tegen een burn-out of paniekaanval aan te zitten? Meld je dan zeker ziek en neem contact op met jullie bedrijfsarts en/of je huisarts.

Zou dit iets voor jou zijn?

Zou het soms nemen van een mental health day jou kunnen helpen om lekker in je vel te zitten en goed te presteren op werk? Waarom wel of waarom niet? Persoonlijk geloof ik hier zeker in, maar ben ook van de overtuiging om het probleem zelf aan te pakken, oftewel: op zoek naar een betere balans in het werk zodat je überhaupt minder stress ervaart. We zijn heel benieuwd naar jullie ideeën rondom dit onderwerp!

Lees ook: Waarom slaap je beter na de seks?

Reageer ook