fb
Damespraatjes Damespraatjes

Waarom slaap je beter na de seks?

Heel veel vrouwen hebben regelmatig last van slapeloosheid. Dit kan heel veel redenen hebben, zoals stress, zorgen, te veel koffie of alcohol of ’s ochtends te lang uitslapen. Persoonlijk heb ik gelukkig maar weinig last van slapeloosheid, maar ik denk altijd graag mee over mogelijke oplossingen voor onze lezeres. Vandaag bespreken we één mogelijke oplossing: seks als slaapmiddel.  

Seks is gezond 

Dat seks gezond is, hoeven we je niet meer te vertellen. Zo heeft het hebben van (fijne) seks invloed op je zelfvertrouwen, weerstand, levensvreugde en conditie. Wat je misschien ook wel gemerkt hebt is dat je na het hebben van een goede vrijpartij veel sneller en makkelijker in slaap valt. Komt dat door een lekker gevoel? En waar komt dat lekkere gevoel eigenlijk vandaan. In dit artikel gaan we opzoek naar de antwoorden!

Waarom val je na de seks makkelijker in slaap? 

Na een avondje seks vallen de meeste vrouwen een stuk makkelijker in slaap dan na een avondje televisie kijken. Dit heeft twee redenen: het licht van de televisie zorgt ervoor dat je moeilijker in slaap komt en aan dit licht ben je nu niet blootgesteld. Een andere reden is dat seks ontspannend werkt. Maar waar komt dit ontspannen gevoel vandaan?

Op deze vraag zijn meerdere antwoorden te geven. Allereerst doet seks je de spanning en hectiek van de drukke dag vergeten. Wanneer je écht in het moment met je partner opgaat, vergeet je de bende in de keuken, de was die nog moet worden gedaan en het feit dat je de vriezer al ruim een jaar niet hebt ontdooid. Alleen al het even loslaten van deze gedachten zorgt ervoor dat je op een meer ontspannen manier je dag afsluit.

Daarnaast gebeurt er tijdens en na de seks wat met je lichaam: je maakt slaapverwekkende hormonen aan. Wanneer je klaarkomt maakt je lichaam het hormoon oxytocine aan, ook wel bekend als het knuffelhormoon. Het geeft je een warm en geborgen gevoel, waardoor je heerlijk ontspant en slaperig wordt.

Naast oxytocine maak je ook endorfine aan, een hormoon dat ervoor zorgt dat je blij wordt. Wist je dat je dit hormoon ook aanmaakt als je aan het sporten bent of wanneer je chocolade eet? Endorfine heeft naast een gelukkig-makende werking ook een pijnstillende werking. Hoofdpijn zou dus geen reden moeten zijn om géén seks te hebben, maar juist een goede reden om wél seks te hebben.

Wanneer je het gevoel van ontspanning combineert met de oxytocine en endorfine krijg je een heerlijk, helemaal natuurlijk, slaapmiddel. Laat de tv dus regelmatig een avondje uit en duik met je partner vroeg de slaapkamer in. Vooral op momenten dat je gestrest en niet lekker bent (en wanneer je dus juist liever een beetje televisie kijkt), kan je het beste de tv uitlaten en wel seks hebben.

Wat als je geen (seks)partner hebt?

Misschien lees je dit stuk terwijl jij geen (seks)partner hebt. Maar wist je dat je deze slaapcocktail ook voor jezelf kunt samenstellen? Zoals we al aangaven is het goed om de dagelijkse bezigheden en to-do-lijstjes achter je te laten voor een ontspannen gevoel. Doe dit voordat je in bed gaat liggen door een lijstje te maken met alles wat je morgen gaat aanpakken en hoe je dit gaat doen. Pak een boek (geen televisie!) en ontspan!

Oxytocine maak je aan door het klaarkomen, dus ook masturbatie kan ervoor zorgen dat jouw lichaam dit stofje aanmaakt. En die endorfine? Ook daar heb je echt geen man voor nodig hoor! Eet bijvoorbeeld een klein stukje pure chocolade of verdiep je in meditatie en gecontroleerde ademhaling. Ook dit zijn manieren om de endorfine aanmaak op gang te krijgen.

We hopen je zo een paar hele goede en fijne tips gegeven te hebben, waar je ook als vrijgezel heel veel aan hebt. Gebruik jij seks ooit al als slaapmiddel? Of lijkt het voor jou juist niet te werken? We zijn heel erg benieuwd naar jouw ervaringen!

Lees ook: 5 lichamelijke veranderingen die je doormaakt als je een tijd geen seks hebt

5-lichamelijke-veranderingen-die-je-doormaakt-als-je-een-tijd-geen-seks-hebt-760x440

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook