fb
Damespraatjes Damespraatjes

Wat is de beste indeling van een keuken?

In mijn allereerste huisje midden in het centrum van de stad, viel ik als een blok voor de keuken. Want in die uit de jaren vijftig stammende keuken was een kast met glazen deuren in de muur gemetseld. Prachtig! Maar ook handig, want ik had mega veel bergruimte. Dat is nu wel anders. Door slim in te delen kom je een heel eind, maar hoe doe je dat?

Als ik bij mensen op bezoek ben, vind ik het leuk om de keuken te zien. Het zegt veel over de bewoners van het huis en de ruimte is toch wel een beetje het kloppend hart van een huis. Na verschillende verhuizingen en nadenken over nieuwe keukens, wat ik altijd weer leuk en ontzettend moeilijk vind omdat de keuze groot is, kan ik mezelf inmiddels een beetje een expert noemen. Waar moet je op letten als je een nieuwe keuken gaat uitzoeken? Wat is de beste indeling? De specialist van Superkeukens leerde mij over de vuistregel van de keukendriehoek.

Belangrijk: de keukendriehoek

In diezelfde keuken met die leuke kast, zat een aanrecht voor kabouters. Regelmatig stond ik met gebogen rug gehaktballen te braden. Tegenwoordig ligt de nadruk op een gebruiksvriendelijke keuken en een plek waar ergonomie belangrijk is. Je kunt het vergelijken met je werkplek; die moet ook functioneel en gebruiksvriendelijk zijn. Houd de indeling van de keuken dus in de gaten. Een goede indeling zorgt ervoor dat je minder hoeft te lopen en daardoor nauwkeuriger en sneller kan werken. De keukendriehoek bestaat uit de afstand tussen je kookplaat, de koelkast en de wasbak. Dit trio vormt de keuken- of werkdriehoek.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Superkeukens (@superkeukens)

Pas op met hete pannen

Door de lengte van de zijden bij elkaar op te tellen, kun je de loopafstand berekenen. Bij een ergonomische keuken ligt die afstand tussen de zes en acht meter. Omdat je het stukje tussen je wasbak en kookgedeelte het meest gebruikt, is het prettig om daar twee meter aan te houden. Is de afstand groter, dan moet je langere afstanden afleggen met bijvoorbeeld hete pannen die moeten worden afgegoten. De kans op kleine ongelukken ligt dan op de loer.

Wat doe je in de keuken?

Bij het uitzoeken van een nieuwe keuken is het ook belangrijk om te weten wat je wilt met je keuken. Gebruik je de ruimte alleen om even snel iets te koken en is de magnetron je beste vriend? Dan zul je een andere keuken kiezen dan een keukenprinses die het heerlijk vindt om uren in de keuken te staan. Altijd al gedroomd van een leefkeuken met een grote tafel waar iedereen lekker aan kan schuiven? Dat kan ook in een kleinere ruimte. Door een slimme inrichting kun je in elke ruimte een leefkeuken maken waar je ’s ochtends lekker kunt ontbijten terwijl je de krant leest en ’s avonds schuif je met het hele gezin of je vrienden aan. De mogelijkheden zijn talloos.

Als je op zoek bent naar een nieuwe keuken, lees er dan over op internet en laat je voorlichten door keukenspecialisten. Zij kunnen in no-time schetsen wat jij in je hoofd hebt en weten waarop je moet letten als je een nieuwe keuken koopt.

Reageer ook