fb

Wat als ik mijn huis zonder makelaar ga kopen?

Een huis kopen is een grote beslissing. Je neemt een hypotheek en weet dat je de komende 30 jaar met een schuld zult zitten. De vraag is dus, kan ik geld verdienen wanneer ik een huis koop?

Makelaarskosten
Vaak is het eerste wat mensen dan roepen: op de makelaarskosten kun je besparen. Doe je het zelf, dan bespaar je duizenden euro’s. De vraag is echter of je bespaart of dat je, op den duur, duurder uit zult zijn. Wat doet zo’n makelaar?
1. Hij overlegt met jullie welk type huis, op welke locatie, tegen welke prijs, jullie willen kopen.
2. Hij gaat op zoek naar dat huis en legt het aan jullie voor.
3. Hij regelt een bezichtiging van het huis dat jullie op het oog hebben.
4. Wat hij ook doet en wat minder bekend is, is naar de staat van het huis kijken. Zijn er zwakke plekken? Is er schade? Hoe is de staat van de fundering, het dak, enzovoorts.

Mocht je dus beslissen de makelaar buiten de koop te houden, laat dan in ieder geval een bouwkundig rapport opmaken, zodat jullie niet achteraf met kosten worden geconfronteerd, die je niet hebt gezien.

Mocht je het huis wel via een makelaar willen verkopen? Lees dan ons artikel over het vinden van een goede makelaar

De koopakte
Er is nog een andere reden. Zo weet een goede makelaar bijvoorbeeld dat in de koopakte moet worden opgenomen dat eventuele schade ontstaan door directe inwerking van de grond waarop het pand staat, niet door de nieuwe eigenaar gedekt hoeft te worden. Denk aan mijnschade in het zuiden en aardbeving schade in het noorden. Vaak staat in de koopakte een clausule dat de verkoper gevrijwaard wordt van schade ontstaan door dergelijke calamiteiten. Of, met name in het zuiden, dat de eventuele mijnschade afgekocht is en er geen claim meer mogelijk is. Dit is niet zo maar iets om op te letten. Dit is belangrijk, want dit kan heel veel geld kosten.

Kosten koper
Vroeger, tot 2010, gold er een vuistregel. Bij de aankoopprijs van een huis moest je circa 10% bijtellen voor allerlei kosten, zoals de overdrachtsbelasting, het passeren van de koop- en hypotheekakte, makelaarskosten en kleine ander kosten. Dit noemt men de kosten koper, wat ook vaak als k.k. wordt aangegeven. Inmiddels is dit percentage flink verminderd. Tegenwoordig is het circa 6%, soms zelf minder. Dit zijn behoorlijke bedragen, want een huis met een aankoopwaarde van 250.000 euro, kost dus 15.000 euro meer door de bijkomende kosten.

Er zijn drie manieren om hierop te besparen.

  • Onderhandel scherp en breng de aankoopprijs omlaag.
  • Ga naar een goedkopere notaris.
  • Verkoop je huis zelf in plaats van via een makelaar.

Besef wel dat beknibbelen geld kan gaan kosten. Wie zelf de koop wil regelen, doet er goed aan een lijstje te maken waar in ieder geval aan gedacht moet worden. En, om de koopakte goed, zeer goed, te lezen. Voorkomen is tenslotte altijd beter dan……

 

Reageer ook