fb
Damespraatjes Damespraatjes

Wanneer komt er een einde aan de lage hypotheekrentes?

Een jaar of dertig geleden kochten wij onze eerste koopwoning. In Amsterdam. Wat waren we gelukkig. Aan rente en aflossing betaalden we 196 gulden per maand en hebben het bedrag binnen vijf jaar helemaal afgelost. In die tijd betaalden we wel een hypotheekrente van 10% op jaarbasis. Een percentage dat nu onwaarschijnlijk hoog lijkt, maar in die tijd waren er zelfs mensen bang voor een verdere rentestijging van zette dit percentage op 10 jaar vast. Hoe anders is het nu.

Record op record verbroken

In 2014 riep men: dames en heren, er is sprake van een his-tó-risch lage hypotheekrente! Maar de jaren daarop werden de records net zo hard weer verbroken.  Maar hoe komt het nou eigenlijk dat die percentages een hele tijd zo naar beneden doken?

Oorzaken lage hypotheekrente

De huidige lage hypotheekrente wordt onder andere veroorzaakt door de lage Euribor-rente. Dit is het rentepercentage waartegen de belangrijkste Europese banken geld aan elkaar uitlenen en dit percentage komt tot stand door vraag naar en aanbod van geld. En dit is weer afhankelijk van economische omstandigheden, zoals de te verwachten groei van de economie en de hoogte van de inflatie. Best ingewikkeld en niet voorspelbaar hoe dit proces loopt.

Stimuleren Europese economie

De Europese Centrale Bank wil graag de economie in Europa stimuleren en gebruikt hiervoor de inflatie als maatstaf. Nu deze (te) laag is, proberen zij de vraag naar geld groter te maken. De rente waartegen banken bij de Europese Centrale Bank kunnen lenen, is dus ook laag en de Euribor-rente hierdoor ook. Banken kunnen relatief goedkoop geld lenen en dus ook goedkoop hypotheken verstrekken.

Gaat de hypotheekrente binnenkort weer stijgen?

De inflatie is nog steeds laag, dus de kans is groot dat de Euribor (en daarmee de hypotheekrente) voorlopig niet gaat stijgen. Maar zeker weet je dit dus nooit.

Ook wordt er gekeken naar de economische groei: want een lage rente stimuleert de economie. En die economie groeit, maar nog niet hard genoeg om de rente op te kunnen schroeven.

Fijn die lage rente!

Ja, maar let op: niets is zo onvoorspelbaar als de rente. Want niet alleen inflatie en economische groei spelen een rol. Om een crisis zoals die in 2008 voor te zijn, hebben banken onderling afgesproken om grotere buffers aan te houden. Minder geld om uit te lenen kan leiden tot schaarste en bij schaarste gaat de rente weer omhoog.

In veel landen, waaronder Nederland zijn de regels om een hypotheek te krijgen enorm verzwaard. Terwijl de rente laag is kan het daardoor toch lastig zijn om een hypotheek te krijgen.

Kan ik dus beter een lange rentevastperiode kiezen?

Dat is zo enorm afhankelijk van alle bovenstaande factoren. Sommige mensen kiezen daarom soms voor een mix. Een gedeelte van de hypotheek vast en een deel gekoppeld aan de Euribor. Een lange rentevastperiode brengt vaak wat hogere lasten met zich mee, maar je weet wel waar je aan toe bent.

Altijd goed om je te laten adviseren in dit soort gevallen. En wil je weten wat de huidige hypotheekrente is, check het dan hier: Actuele hypotheekrente.

Nieuwsgierig naar de toekomst

De tijden dat je een koopwoning voor een bedrag beneden de 200 gulden in 5 jaar kon aflossen liggen ver achter ons. Dat is zeker. Wel ben ik heel benieuwd hoe de hypotheekrente zich gaat ontwikkelen de komende jaren, net als de huizenprijzen. Ik blijf het in ieder geval volgen.

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook