fb
Damespraatjes Damespraatjes

Waarvoor kun allemaal je bij een osteopaat terecht?

osteopaat

Als je ergens pijn of last van hebt, is het raadzaam op zoek te gaan naar de oorzaak en een oplossing. In eerste instantie doen veel mensen dit bij de huisarts. De huisarts onderzoekt het lichaam, stelt vragen, probeert een diagnose te stellen en schrijft eventueel medicijnen voor en/of verwijst je door naar een medisch specialist. Toch kan het zijn dat deze reguliere gezondheidszorg niet helemaal aansluit op jouw behoeften en overtuigingen. Ook kan het zo zijn dat het voor jou niet voldoende helpt. In die gevallen kan het interessant zijn om eens bij een osteopaat langs te gaan. Maar wat is een osteopaat precies en waarvoor kun je allemaal bij een osteopaat terecht? 

Wat is osteopathie?

Osteopathie is een alternatieve geneeswijze die zich toespitst op het opheffen van blokkades in het lichaam. Hierbij zoekt de osteopaat vooral naar de oorzaak van de blokkades, om deze vervolgens middels diverse (manuele) behandelmethoden te behandelen. Binnen de osteopathie kun je met veel klachten terecht. Denk aan pijn aan de rug, nek, heupen, knieën, polsen en ellebogen. Maar ook bij maag- en darmklachten, klachten rond de zwangerschap, hoofdpijn en vage klachten kun je er terecht.

Voorkomen is beter dan genezen

Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen. Je bent daarom ook welkom bij de osteopaat als je helemaal geen klachten hebt. Samen zoek je naar manieren om gezond te blijven en je misschien zelfs wel fitter, energieker en sterker te voelen. Bespreek zeker eens met een osteopaat hoe hij/zij jou kan helpen nog lekkerder in je vel te zitten.

Complementaire zorg

Een osteopaat is een alternatieve geneeswijze die complementair is aan de reguliere gezondheidszorg. Hij/zij verwijst indien nodig naar artsen, fysiotherapeuten, logopedisten, diëtisten, mondhygiënisten, tandartsen, homeopaten en leefstijlcoaches. Heb je een acute medische klacht? Dan adviseren wij je naar de huisarts te gaan, alvorens je de osteopaat bezoekt. Behandeling bij een regulier arts kan in veel gevallen hand-in-hand gaan met de behandeling bij een osteopaat. Het één sluit het ander niet uit.

Volgens de wet is osteopathie dus een alternatieve geneeswijze. Maar dat betekent niet dat er geen wetenschappelijk geschoolde osteopaten zijn. OsteoHolland is de enige praktijk die uitsluitend met wetenschappelijk opgeleide osteopaten werkt.

Veel baat bij

Ik ken veel mensen die veel baat hadden bij de combinatie van reguliere geneeskunde en osteopathie. Zo hebben veel vriendinnen van mij last gekregen van hun bekkenbodem tijdens de zwangerschap. De combinatie van fysiotherapie, osteopathie en bekkenbodem-oefeningen voor thuis werkte heel goed. Natuurlijk is ieders behoefte anders! Bespreek dan ook met jouw behandelend arts en de osteopaat wat een goed behandelplan is voor jou.

Overleg met jouw arts

Wij zijn natuurlijk geen arts en wij geven dan ook geen medisch advies. Heb je na het lezen van dit artikel vragen of twijfel je aan deze informatie? Neem dan contact op met je eigen huisarts. Hij/zij kan vragen met betrekking tot jouw persoonlijke situatie het best beantwoorden.

Is osteopathie iets voor jou?

Heb jij klachten waar je maar niet vanaf komt? Of wil je jouw gezonde lichaam graag nog fitter maken? En zou je dat samen met een osteopaat willen doen? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Vinden we altijd heel erg gezellig!

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Afbeelding: Benjamin Wedemeyer via Unsplash

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook