fb

Waarom zou je op 6 april in vredesnaam naar de stembus gaan?

Op 6 april mogen we weer naar de stembus. Dit keer vanwege het referendum over het associatieverdrag van de Europese Unie met Oekraïne. Veel mensen in mijn omgeving geven aan dat ze geen idee hebben wat ze met dit referendum aanmoeten, waar ze eigenlijk voor of tegen zouden moeten zijn en denken er niet over om naar de stembus te gaan. Niet zo gek ook, want het associatieverdrag omvat maar liefst 323 pagina’s en wie gaat dat allemaal lezen?  

De meeste pagina’s (zo’n 306) van het verdrag omvatten afspraken over de handel, voor een exportland als Nederland super belangrijk. De eerste pagina’s van het verdrag gaan over politieke doelstellingen. De EU wil namelijk niet alleen handel drijven met Oekraïne, maar ook een ‘politieke associatie’ aangaan met het land. Vooral dit deel is waar tegenstanders van het verdrag bezwaar tegen maken. Zij zijn bang dat via dit verdrag de weg vrijgemaakt gemaakt gaat worden om Oekraïne tot de EU toe te laten. Dit is zeker niet iets wat korte termijn gaat spelen, maar daar gaat nog jaren overheen.

Hoe is het referendum ontstaan?

Het weblog GeenPeil heeft onder leiding van Jan Roos ruim meer dan 300.000 handtekeningen verzameld om een referendum over het associatieverdrag af te dwingen. Ze voerden aanvankelijk campagne tegen het verdrag, maar zegt nu zoveel mogelijk mensen naar de stembus te willen trekken, zodat met een voldoende hoog opkomstpercentage (30 procent) sprake is van een rechtsgeldig referendum.

Bart Nijman van Geenstijl, die ook de drijvende kracht is achter ‘GeenPeil’, zegt onvrede in de samenleving te willen kanaliseren en probeert meer inspraak af te dwingen bij de Europese besluitvorming.

Wat staat er in de associatieovereenkomst?

In de associatieovereenkomst zijn onder andere de volgende afspraken opgenomen:

  • Het verminderen of opheffen van import- en exporttarieven
  • Samenwerking op vlak van het buitenlandse beleid en veiligheidsbeleid
  • Duurzame ontwikkeling en stimulering van multilaterale relaties
  • Het bestrijden van corruptie en georganiseerde criminaliteit
  • Versterking van democratie en mensenrechten in Oekraïne, o.a. van LHBT (Lesbiennes Homo Biseksuelen en Transgenders) gemeenschappen
  • Goed bestuur en rechtsorde
  • Het tegengaan van de verspreiding van massavernietigingswapens

Wie kan hier nou tegen zijn zou je zeggen? De tegenstanders komen uit meerdere hoeken, namelijk de PVV, SP en Partij voor de Dieren en vanuit de bevolking de bewegingen Burgercomité EU, het Forum voor Democratie en weblog Geenstijl.

Wat gebeurt er na het referendum?

Alleen bij een opkomst van 30% of hoger is het referendum geldig. Veel mensen hebben staan juichen toen bekend werd dat dit referendum door zou gaan. Het kost de Nederlandse overheid zo’n 30 miljoen om dit te organiseren. Laten we hopen dat de mensen dan ook gebruik gaan maken van hun stemrecht en dat we een goede afspiegeling krijgen van wat er in de maatschappij echt wordt gedacht. Het zou jammer zijn als alleen de NEE-stemmers komen opdagen. Tot nu toe lijken zij gemotiveerder te zijn om de gang naar de stembus te maken…

Het referendum is ‘raadgevend’. Dat betekent dat het kabinet de wet tot goedkeuring van het associatieverdrag opnieuw in overweging moet nemen als er een rechtsgeldig ‘nee’ uit de stembus rolt. Bij een te lage opkomst of een ‘ja’ zal het kabinet de Nederlandse ratificatie van het verdrag afronden. Dat zou betekenen dat het associatieverdrag van de EU met Oekraïne definitief in werking kan treden.

Wat doe jij?

Zelf ben ik ten tijde van het stemmen met Mara naar New York. Eén van mijn andere dochters of mijn man ga ik machtigen om voor mij te stemmen. Die dag zal ik vanuit New York het nieuws met argusogen blijven volgen.

Wat doe jij? Stem je voor Ja of voor Nee? We zijn heel benieuwd.

Bronnen:

 

Reageer ook