fb
Damespraatjes Damespraatjes

Waarom we eerder ziek worden in de herfst en winter

De eerste blaadjes vallen van de bomen en meteen horen we overal om ons heen dat mensen verkouden of grieperig zijn. Missen we de warmte en de zon en voelen we ons daarom ellendig en is het vooral een psychische aangelegenheid dat we ons niet lekker voelen, zeg maar een soort pluviale depressiviteit? Soms denk ik het wel? Maar kunnen gedeprimeerde gedachten je ziek maken of hangt er wel degelijk iets in de lucht waardoor we ziek worden in de herfst en de winter?

Brrrr, wat is het koud!

Koelt je lichaam heel erg af door kou of door de regen dan kan het zijn dat je afweersysteem iets minder goed werkt en dat je daardoor veel vatbaarder bent voor allerlei bacteriën en virussen die door de lucht zweven.

Regen je nat, zorg dan dat je zo snel mogelijk weer droog wordt. Probeer zeker je haar zo snel mogelijk weer droog te krijgen, want via je hoofd verlies je een hoop warmte.

Met z’n allen binnen als het regent

Zomers en in de lente zijn we lekker veel buiten, maar nu is toch echt de tijd aangebroken dat we naar binnen gaan en daardoor zit je vaak met veel meer mensen in de woonkamer of bijvoorbeeld op kantoor. De kachel wordt lekker aangezet. Dit zijn natuurlijke de optimale omstandigheden voor bacterien en virussen om toe te slaan. Er wordt geademd, gehoest, geniesd of gepraat en hierdoor kan het virus zich heerlijk vrij door de lucht bewegen. Adem je dit in dan is de kans groot dat jij één van de volgende patiënten bent, zeker als je weerstand op dat moment niet zo hoog is. Verkoudheden en griepjes liggen op de loer.

Belangrijk om goed te blijven ventileren als je met veel mensen in een kleine ruimte bent.

Besmetting via de handen

Als je niest dan houd je netjes je hand voor je mond en dat doe je ook als je hoest. Maar is dat wel zo netjes? Zeker als je vlak daarna iemand een hand moet geven vlak voordat je bijvoorbeeld een bespreking ingaat of als je op een verjaardag de andere verjaardagsgasten begroet. Netjes als je mensen dan geen kus geeft uit angst voor besmetting. Maar jouw handdruk kan net zo besmettelijk zijn, zeker als je net geniesd of gehoest hebt, maar ook na een wc bezoek als je buikpijn of diarree hebt.

Zorg dus altijd dat je goed je handen wast als je zelf verkouden bent, grieperig bent, buikpijn hebt of iets anders onder de leden hebt. En denk er aan dat je niet je hand voor je mond houdt met hoesten of niezen, maar dat je dat in de binnenkant van je ellebogen doet.

Zorg dat je weerstand op peil blijft

Verkouden, grieperigheid en buikpijn en diarree liggen dus op de loer in de winter. Hierboven gaven we al een aantal tips om ervoor te zorgen dat je minder snel besmet raakt of dat je iets aan iemand anders overdraagt. Maar zorg er vooral voor dat je eigen weerstand goed op peil blijft door gezond te eten en voldoende te slapen.

Daarnaast is het misschien een idee om wat extra vitaminen in de winter te nemen, zeker als je weerstand laag is en je misschien een periode erg druk bent, gedeprimeerd bent of stress hebt. Zeker iets als vitamine D hebben we bij het ontbreken van zonlicht in deze wat meer donkere maanden, misschien wat extra hard nodig.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook