fb
Damespraatjes Damespraatjes

Waarom hebben vrouwen vaker last van koude voeten?

Persoonlijk loop ik in huis altijd graag op mijn blote voeten en heb bijna nooit last van koude voeten. Het moet wel heel koud zijn wil ik sokken of sloffen aantrekken. Bij één van mijn dochters voelen haar voeten altijd als een paar ijsklompjes aan. Het schijnt dat heel veel vrouwen hier last van hebben en mannen veel minder. Hoe kan dat eigenlijk? Ik las er een interessant artikel over op Gezondheidsnet.

1. Vetverdeling

Vrouwen hebben ten opzichte van mannen minder spiermassa en meer vet. Doordat deze spiermassa warmte produceert krijgen mannen het over het algemeen minder snel koud.

Maar bij vrouwen is het vet beter over het lichaam verdeeld. Zo’n speklaagje lijkt lekker warm en het zorgt ervoor dat het vrouwen beter lukt om bloed naar belangrijke organen te vervoeren. Ook als het extreem koud is, krijgen de belangrijkste organen voldoende warmte en hierdoor komt er wat minder bloed bij de uiteinden van het lichaam terecht. Daardoor hebben vrouwen sneller koude handen en voeten.

2. Hormonen

Oestrogenen beïnvloeden je lichaamstemperatuur flink, waardoor deze gedurende de cyclus wisselt. Als je ongesteld bent kan je kerntemperatuur een hele graad lager zijn. Oestrogenen zijn de vrouwelijke geslachtshormonen en deze spelen een belangrijke rol bij de menstruatiecyclus en zwangerschap.

De hormonen kunnen er ook voor zorgen dat de bloedvaatjes in de handen en voeten tijdelijk vernauwen, waardoor je ze bijna niet meer warm krijgt.

3. Vrouwen registreren warmte-veranderingen eerder dan mannen

Mannen merken een temperatuursverandering pas op als de verandering groter is dan 0,4 graden celsius. Vrouwen merken dit eerder op, namelijk bij 0,2 graden.

Nog een leuk weetje: als het donker wordt maakt je lichaam het hormoon melatonine aan. Daardoor daalt je lichaamstemperatuur, zodat je lichaam weet dat het moet gaan rusten. Zowel bij mannen als bij vrouwen daalt ’s nachts de lichaamstemperatuur. Bij vrouwen verloopt dat proces een stuk sneller, waardoor ze eerder hun minimumtemperatuur bereiken (met koude voeten als gevolg)!

Wat kun je doen tegen koude voeten?

Lekker blijven bewegen, warme sokken aandoen en af en toe om een lekkere voetmassage vragen. Heb je heel vaak last van koude voeten, verkleumen ze en krijg je er ook pijn aan dan heb je misschien last van wintertenen of de ziekte van Raynaud.

Lees ook:

Bron: Gezondheidsnet

Reageer ook