fb
Damespraatjes Damespraatjes

Waarom topchefs voor een sous-vide kiezen en jij het deze kerst ook zou moeten doen!

Het einde van het jaar komt hard in zicht en ik verheug me dan ook al weer enorm op alle leuke kerstdiners. De vraag is altijd: wat gaan we doen? Dingen als kaasfonduen en gourmetten vind ik altijd heel gezellig, maar écht feestelijk vind ik dat niet. Hoe mijn ultieme kerstdiner eruit ziet? Urenlang tafelen, bijzondere wijnen drinken en minstens zes gangen wegbeuken. Dit jaar komt zowel mijn familie als mijn schoonfamilie bij ons eten en allebei schotel ik ze een ander zesgangendiner voor. Maak ik het mezelf moeilijk? Valt mee! Ik heb namelijk heel wat trucjes om het bereiden van het kerstdiner (en eigenlijk ieder diner) makkelijk te maken. 

Op tijd inkopen

Op de eerste plaats draait alles om een goede voorbereiding. Ik heb de menu’s daarom al drie weken voor het kerstdiner helemaal uitgedacht en zelfs al de boodschappen besteld. Het grootste deel van de boodschappen komt van Crisp, zoals de boter, olie, groenten, fruit, eieren en kazen. Dingen als vlees en vis haal ik op 24 december op bij de lokale slager en visboer. Al het brood bak ik natuurlijk lekker zelf!

Afmaken

Op 24 december starten de eerste voorbereidingen voor 25 december en op 25 december de eerste voorbereidingen voor 26 december. Ik snijd alvast alle groenten, marineer het vlees, pekel de vis en begin met het deeg voor het brood. Op de dag van het diner hoef ik de gerechten alleen maar af te maken en op te dienen. Alle gesneden en gemarineerde producten vacumeer ik met een vacumeermachine in plastic zakken. Zo blijft alles lekker vers en kan het makkelijk twee dagen gesneden in de ijskast liggen.

Sous vide

De stukken vlees bereid ik altijd in de sous vide. Maar wat is sous vide koken precies? Sous vide is een bereidingswijze waarbij je gevacumeerde etenswaren (zoals vlees, vis en groente) in een warm waterbad gaart. In het water krijgt het vlees de perfecte bereiding en alle smaken blijven optimaal bewaard. Het is dan ook niet voor niets dat de meeste top-chefs veel met de sous vide werken. Het is dé manier om altijd een perfect gegaard stuk vlees te bereiden. Na het garen in de sous vide bak je het vlees of de vis nog even af in de pan. Zo krijgt het vlees dat heerlijke donkerbruine baklaagje.

Temperatuur en tijden

Hoe lang het eten in de sous vide moet en op welke temperatuur je hem afstelt, is afhankelijk van een aantal factoren. Op internet zijn veel tabellen met temperaturen en kooktijden te vinden. Experimenteer hiermee en kijk wat het beste bij jouw smaak past. Een paar graden hoger of lager en een uur langer of korter kunnen veel voor de smaak doen. Het is daarnaast handig om steengoede sous vide apparatuur te hebben waar je blind op kunt vertrouwen. Zo werk je toe naar een gerecht zoals je die in sterrenrestaurants eet!

Vooral genieten

Op de dag van het kerstdiner heb ik door mijn goede voorbereiding vooral tijd om te genieten. Uitgebreid de tafel dekken, alvast wat wijnen voorproeven en mijn mooiste jurkje aantrekken. Al met al hebben we zo wél een zesgangendiner op restaurantniveau én heb ik geen last van de bijbehorende stress. Ik kan echt niet wachten!

Wat zijn jouw plannen deze kerst? Hoe maak jij het jezelf makkelijk in de keuken? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Vinden we gezellig 🙂 

Reageer ook