fb
Damespraatjes Damespraatjes

Waarom je beter een sinaasappel kunt nemen dan een glas verse jus

We zijn allemaal grootgebracht met het idee dat het goed is om vers sinaasappelsap te drinken. Ontluisterend nu om te horen dat een glaasje verse jus nog slechter is dan frisdrank. Hoe zit dat precies en kunnen we wel sinaasappels eten?

Shocking!

In het rapport ‘Richtlijnen goede voeding’ van de Gezondheidsraad staat dat fruitsappen een verhoogde kans op diabetes geven. Ze bevatten vaak heel veel suiker, net als frisdrank. Een glas sinaasappelsap zou net zo ongezond zijn als een glas cola. Shocking!

Daan Kromhout van de Gezondheidsraad legt uit hoe dat komt: “De suikers in vers geperste jus worden meteen in het lichaam opgenomen omdat ze in vloeibare vorm zijn. Daardoor kunnen ze door het lichaam ook meteen als vet worden opgeslagen.” Mensen met een te hoog vetpercentage lopen een licht verhoogd risico op diabetes. En ook niet fijn als je wilt afvallen en op dieet bent. Als je gewoon (vast) fruit eet, gaat de opname in het lichaam veel langzamer. Het voedingscentrum heeft de richtlijnen van de Gezondheidsraad overgenomen en neemt het ook mee in hun adviezen.

Gewoon fruit verzadigt beter

Zelf begin ik ’s ochtends vaak met een sapje. Heerlijk een niet te groot glas, maar toch is dat al snel 2 sinaasappels. Als je die 2 sinaasappels op een bord zou leggen en op zou eten, zou je flink vol zitten en een goed verzadigd gevoel hebben. Nu eet ik naast mijn glaasje sap ook nog 2 boterhammen of een bak volle kwark met zaden en noten.

Je tanden

Er zitten veel zuren in sinaasappelsap en dat kan  je gebit aantasten.
Af en toe een glas sap drinken is prima, maar niet te vaak. Vergeet vooral ook niet daarna je tanden te poetsen, maar laat wel zo’n 10 tot 15 minuten tussen sapje en tandenpoetsen in zitten!

Maakt het uit? Vers of uit een pak?

In versgeperst sap zit net zo veel suiker als sap uit een pak. En ook als je het zelf maakt gooi je vezels weg. Het advies om zo min mogelijk sap te drinken geldt daarom ook voor versgeperst sap. Het maakt daarbij niet uit of je perst met een gewone pers of een slowjuicer.

Wel fruit drinken?

Maak er dan een smoothie van. De vezels blijven behouden en geven je een voldaan gevoel. Persoonlijk eet ik mijn fruit dan liever, zodat ik ook de “bite” ervaar.

Lees ook: Vijf gezonde smoothies

Bronnen:

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook