fb
Damespraatjes Damespraatjes

Waar let je als ouder op bij het kiezen van een bijlesdocent voor jouw kind?

bijles nederlands

Van jongs af aan heb ik al een ding gehad voor wiskunde en rekenen. Met de rekenlessen op de basisschool had ik eigenlijk nooit moeite en ook op de havo ging wiskunde mij goed af. Nederlands en geschiedenis lagen echter iets minder in mijn straatje en samen met mijn ouders besloot ik te beginnen met bijles Nederlands. Mijn moeder kende iemand die Nederlands gaf op een andere school en deze docent wilde mij graag helpen. Alhoewel de bijles zeker op niveau was, was het wel vrij prijzig. Mijn moeder had alleen op kwaliteit gelet en andere factoren niet overwogen. Ik ging op onderzoek uit en maakte een lijstje met punten die van belang zijn bij het kiezen van een geschikte bijlesdocent voor je kind.

Tarief

Voor veel mensen is het tarief van de docent doorslaggevend. Het is echter belangrijk te onthouden dat de prijs niet altijd iets zegt over de kwaliteit. Iemand kan immers weinig ervaring hebben, maar dingen wel dusdanig uitleggen dat het kwartje valt. Bovendien zijn bepaalde lastige vakken soms duurder. Vaak helpt het wel om een maximumprijs in je hoofd te houden en bij die prijs een docent te zoeken.

Studentendocent

Daarnaast kan het prettig zijn om uitleg te krijgen van iemand die dicht bij de leeftijd zit van je kind en zelf ook nog studeert. Op deze manier staat de bijlesdocent namelijk dichtbij de stof en kan er een leuke band op worden gebouwd. Zowel tussen docent en kind, als kind en schoolvak. Van een student uitleg krijgen kan inspirerend werken en kan je kind misschien zelfs lol laten krijgen in het vak waar hij of zij moeite mee heeft. Deze docent heeft dan misschien nog niet veel ervaring en ook niet alle kennis, maar maakt het vak wél aantrekkelijk en motiveert je kind om de leuke aspecten onder ogen te zien. De student heeft natuurlijk wel affiniteit met het vak en zal er veel van weten. Veel grotere organisaties werken ook met dit soort ‘studentendocenten’.

Locatie

Ten slotte moet er een keuze worden gemaakt in de manier waarop de bijles wordt gegeven. Tegenwoordig kan je namelijk zowel online als fysiek bijles volgen. Bij fysieke bijlessen zijn er dan ook nog de opties om het thuis, op school of op een locatie die de docent kiest te doen. De eerste twee opties zijn vaak iets prijziger omdat de docent dan reiskosten maakt, maar voor je kind wel makkelijker.

Samen

Bij het kiezen van een geschikte bijlesdocent zijn er dus veel opties. Het is verstandig om de keuzes samen met je kind te maken, ga dus met hem of haar in gesprek. Als het kind geen vertrouwen heeft in een ‘studentendocent’ en veel liever van een afgestudeerd docent les krijgt, is het goed om dit in overweging te nemen. Je kind moet uiteindelijk de lessen volgen en het is belangrijk dat hij of zij vertrouwen heeft in het proces. Maak de keuze dus zo veel mogelijk samen.

Hopelijk heb je na het lezen van dit artikel een duidelijker beeld bij het kiezen van een geschikte bijlesdocent. Heb je hier zelf ervaring mee en nog tips? Deel ze in de comments onder dit artikel. We zijn benieuwd!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook