Waar bij de meeste ouders het principe ‘als het maar gezond is’ opgaat, zijn er altijd uitzonderingen. Eén zo’n uitzondering is Barbera, de beste vriendin van Ivy. Barbera heeft een zoontje van zes maanden oud en ze geeft hem veel meer melk en eten dan het consultatiebureau adviseert. Ivy maakt zich zorgen om het kindje, maar weet niet goed wat ze moet doen. Ze vraagt andere vrouwen om hun eerlijke mening.
“Barbera en ik kennen elkaar sinds de middelbare school. Destijds waren we geen dikke vriendinnen, maar zagen elkaar wel altijd op feestjes en met uitgaan. Toen al onze andere vrienden en vriendinnen gingen studeren en op kamers gingen, bleven wij als een van de weinigen achter in ons dorp.” Allebei de meiden gaan als cassière bij de plaatselijke supermarkt aan de slag. “Daar werken we allebei nog steeds. Ik nu als supermarktmanager, zij als kassamedewerker.”
In de steek gelaten
De vriendschap tussen de meiden versterkt wanneer Barbera in verwachting is. “Ik had al een kindje van één jaar en het is dan heel leuk om te zien dat zij dat ook mag gaan beleven. We spraken steeds vaker af en trokken naar elkaar toe”, vertelt Ivy. “Toen Barbera’s vriend haar tijdens de zwangerschap verliet voor een ander, belden we elkaar iedere dag. Ik gaf haar mijn oude kinderwagen, babykleertjes en draagzak. Het brak mijn hart dat haar vriend haar en haar kindje zo in de steek had gelaten.”
Bijvoeden
Als het kindje van Barbera wordt geboren, mag Ivy als een van de eersten op kraamvisite komen. “Wat een schatje, die kleine Delano. Barbera had veel stress gehad aan het einde van haar zwangerschap en het jochie was te vroeg en aan de kleine kant te wereld gekomen. Gelukkig hoefde hij niet in de couveuse, maar het was erg belangrijk dat hij goed zou drinken. Barbera gaf borstvoeding en voedde bij met kunstvoeding. Regelmatig kwam ik bij haar langs om even op de kleine te passen, zodat zij wat kon bijslapen.”
Michelin-mannetje
Wanneer Delano vier maanden is, valt het Ivy op dat het kindje in een wel heel rap tempo groeit. “En dan bedoel ik niet in de lengte, maar vooral in de breedte. Waar het eerste echt een iel menneke was, leek het nu wel een soort Michelin-mannetje.” Ivy zegt tegen Barbera dat ze blij is dat Delano zo goed groeit. “Maar van wat ze daarna vertelde viel mijn mond open…”
Rijstebloem
Barbera vertelt tegen Ivy dat ze Delano enorme hoeveelheden kunstvoeding met rijstebloem geeft. “Rijstebloem wordt door ouders vaak gebruikt om te zorgen dat kindjes langer vol zitten van hun fles. Bijvoorbeeld als ze ’s nachts vaak hongerig wakker worden. Helaas is rijstebloem ook een flinke dikmaker. Dat is bij Delano goed te zien.”
Consultatiebureau
Ivy weet uit de tijd dat haar kindje klein was, dat rijstebloem iets is wat ze juist liever niet te veel gaf. Ze spreekt dit ook uit naar Barbera. “Barbera lachte het weg. Ze vertelde dat ze dikke kindjes zo schattig vindt en dat ze Delano daarom wat bijvoedde. Op het consultatiebureau hadden ze ook al tegen haar gezegd dat het niet verstandig was, maar ze ging er toch gewoon mee door.”
Beperken
Delano is nu zes maanden oud en echt een heel stevig kind. “Ik maak me zorgen om het jochie. Het kan toch niet anders dan dat dit hem gaat beperken? Het lijkt me niet fijn bij het kruipen en leren lopen als je zo veel te zwaar bent. Ook weet ik dat uit onderzoek is gebleken dat als mensen als kind te zwaar zijn, het gedurende de rest van hun leven lastig is om op gewicht te blijven. Dat wil je zo’n kindje niet aandoen toch?”
Wat doen?
Ivy twijfelt wat ze moet doen. “Barbera en ik spreken elkaar elke dag op ons werk. Eigenlijk wil ik tegen haar zeggen dat ik me zorgen maak om het gewicht van Delano, maar ik wil me ook nergens mee bemoeien. Het is natuurlijk mijn kind niet. Ik ben heel benieuwd wat andere moeders in mijn situatie zouden doen. Mijn motto is: leven en laten leven. Maar wat als het om de gezondheid van een kind gaat?”
Wil jij Ivy van advies voorzien? We nodigen je uit om op respectvolle wijze mee te praten over dit verhaal.
Afbeelding: Giorgio Trovato via Unsplash
Pauline’s dochter steelt van vrienden, familie en uit winkels: “Heb het idee dat ze het niet expres doet”
Alle kinderen nemen wel eens wat stiekem mee van een ander of uit een winkel. Zeker als ze jong zijn weten ze niet helemaal wat goed en slecht is en kun je het ze niet kwalijk nemen. Maar als ze op een leeftijd zijn dat ze dondersgoed weten waarmee ze bezig zijn, wordt het pijnlijk. “Nanja is tien jaar en regelmatig steelt zij spullen. Uit winkels, maar ook op school en van vriendinnen. Ik vind het afschuwelijk en weet niet goed wat er ik mee aan moet.”
Dochtertje steelt van anderen
De eerste keer dat Nanja met haar kleine knuistje een Lego-poppetje uit haar zak peuterde en trots liet zien, zocht Pauline er niets achter. Het meisje was drie jaar en wist zij veel. “Maar steeds vaker nam ze van alles mee. Deed ik boodschappen met haar en dan toverde ze opeens een verrassingsei uit haar mouw. Had ze bij de kassa gepakt en ik had niets in de gaten.” Pauline legde haar kleuter uit dat dat niet mocht en samen brachten ze het ei terug naar de supermarkt. Een paar dagen later speelde ze opeens met een Lego-prinses. “Ik had dat poppetje nooit eerder gezien, maar Nanja hield vol dat ze dat al had. Omdat ze bakken vol Lego heeft, wist ik het niet zeker en ging er vanuit dat ze de waarheid sprak.”
Joris -
Het is pure kindermishandeling; zowel het geven van de naam Delano als het vetmesten. Ik zou het melden (het vetmesten dan, de naam is kennelijk geaccepteerd bij de aangifte).