fb
Damespraatjes Damespraatjes

Pauline’s dochter steelt van vrienden, familie en uit winkels: “Heb het idee dat ze het niet expres doet”

Alle kinderen nemen wel eens wat stiekem mee van een ander of uit een winkel. Zeker als ze jong zijn weten ze niet helemaal wat goed en slecht is en kun je het ze niet kwalijk nemen. Maar als ze op een leeftijd zijn dat ze dondersgoed weten waarmee ze bezig zijn, wordt het pijnlijk. “Nanja is tien jaar en regelmatig steelt zij spullen. Uit winkels, maar ook op school en van vriendinnen. Ik vind het afschuwelijk en weet niet goed wat er ik mee aan moet.”

Dochtertje steelt van anderen

De eerste keer dat Nanja met haar kleine knuistje een Lego-poppetje uit haar zak peuterde en trots liet zien, zocht Pauline er niets achter. Het meisje was drie jaar en wist zij veel. “Maar steeds vaker nam ze van alles mee. Deed ik boodschappen met haar en dan toverde ze opeens een verrassingsei uit haar mouw. Had ze bij de kassa gepakt en ik had niets in de gaten.” Pauline legde haar kleuter uit dat dat niet mocht en samen brachten ze het ei terug naar de supermarkt. Een paar dagen later speelde ze opeens met een Lego-prinses. “Ik had dat poppetje nooit eerder gezien, maar Nanja hield vol dat ze dat al had. Omdat ze bakken vol Lego heeft, wist ik het niet zeker en ging er vanuit dat ze de waarheid sprak.”

Lees ook: Deze 5 dingen moet je niet tegen kinderen zeggen

Tot haar vriendin Maartje kwam spelen en dolgelukkig de keuken inliep. “Maartje straalde helemaal, was zo blij dat ze haar Lego-prinses weer terug had. Bedremmeld stond Nanja achter haar vriendinnetje. Ik gaf de meisjes limonade en toen Maartje naar huis was, ben ik gaan praten met Nanja. Ze bekende dat ze het stiekem had meegenomen maar dat dat niet de bedoeling was. Ze beloofde het nooit meer te doen.”

Stelen van oma

Inmiddels is Nanja tien jaar en steelt ze regelmatig. Ook van Paulines moeder. “Mijn moeder heeft een portemonneetje met los geld in de kast liggen. Elke woensdagmiddag gaat Nanja uit school naar haar toe om te lunchen. Een paar weken terug belde mijn moeder mij op. Ik hoorde aan haar stem dat er iets was.” Paulines moeder wond er geen doekjes om: Nanja had geld gepakt uit dat portemonneetje. “Ik verstijfde en vroeg haar hoe ze daar zo zeker van was. Nou heel simpel: mijn moeder had al langer het idee dat haar kleindochter geld wegpakte en besloot het losgeld te tellen. Toen Nanja woensdags was geweest, had oma haar knip nageteld en tot de ontdekking gekomen dat er vijf euro minder in zat.”

Handen eraf hakken

Als Pauline het Nanja vraagt, ontkent haar dochter. “Maar toen ik doorvroeg, kwamen de muntjes uit haar zak. Samen zijn we naar mijn moeder gegaan die woest was. ‘Ik zou je handen eraf moeten hakken, dat deden ze vroeger ook met mensen die niet van andermans spullen en geld konden afblijven’.” Nanja was in huilen uitgebarsten en gaf snotterend de vijf euro terug aan haar oma. Vervolgens durfde ze niet meer naar haar oma omdat ze bang was dat haar handen eraf werden gehakt. “Ik begrijp niet hoe mijn moeder dat heeft kunnen zeggen. Nanja heeft er nachtmerries over. En het ergste is dat mijn moeder aan wie het maar wil horen vertelt dat haar kleindochter geld van haar heeft gestolen.

Schaamte

Ik schaam me kapot en weet gewoon niet wat ik moet doen. Ik heb haar gevraagd of ze het niet aan iedereen wil vertellen dat het al erg genoeg is en dat ik ermee bezig ben. Ik heb het met de juf erover gehad en zij heeft me aangeraden om een kinderpsycholoog te raadplegen. Dat ga ik doen, want ik weet echt niet hoe ik dit moet aanpakken. Het is afschuwelijk als je kind van anderen steelt, maar ik heb het idee dat ze het niet expres doet.”

Herken jij het verhaal van Pauline? Heeft jouw kind wel eens wat meegepikt? Hoe ging je daarmee om? Praat met ons mee in de comments onder dit artikel.

 

3 reacties

Rieneke -

Goed dat je hulp inschakelt. Kleptomanie is met een passende behandeling vaak goed te genezen.Leg je moeder uit dat je dochter er niets aan kan doen en leg uit wat kleptomanie inhoud en hoe het onstaat.Geef informatie erover en leg uit dag met passende behandeling goed te genezen is. Leg uit wat het bij je kind doet haar uitspraken maar wat voor inpact het ook op jou heeft dat ze het rond verteld. Vertel wat het met je doet en bij je dochter. Hopelijk snapt je moeder het dan en ziet ze dus ook in dat jij en je dochter er alles aan doen om het te genezen. Blijft je moeder zo raar doen dan zou ik maar eens diep afvragen of het verstandig is om nog contact met haarvte hebben.

P -

Dag ,hoedoe je dat goede gewetens vorming? Wij kregen geen zakgeld vroeger,..groot gezin..vond dit soms moeilijk..heb inderdaad wel es daarom kleingeld gepakt voor school om iets snoep te kunnen kopen,want andere klasgenoten hadden wel zakgeld.

Heidie -

Ik zou hier inderdaad een hulpverlener bij inschakelen. Ik denk dat de meeste kinderen het wel snappen dat ze niet mogen stelen of dingen wegpakken bij andere kinderen als ze wat ouder worden. Met 10 jaar zou je dat geweten wel ontwikkeld moeten hebben dus er is echt iets aan de hand en dat moet onderzocht worden. Overigens vind ik het ook niet normaal dat een oma rondverteld dat haar kleindochter geld van haar gestolen heeft, dus die kan ook wel een sessie bij een psycholoog gebruiken….

Reageer ook