fb
Damespraatjes Damespraatjes

Vraag het Vera: Mijn dochter is zwanger en wil het kind houden, ik zie dit niet zitten. Wat moet ik doen?

Mijn dochter van 15 jaar oud is zwanger geraakt van haar vriend (hij is 18 jaar oud). Zij wil het kind graag houden en is ervan overtuigd dat zij en haar vriend het samen gaat lukken. Hij werkt niet, woont nog bij zijn ouders en heeft geen studie afgerond. Mijn dochter zit nog op de middelbare school en doet gymnasium. Ik wil dat zij haar school afmaakt en gaat studeren. Hoe krijg ik haar zo ver?

Bedankt voor het insturen van deze vraag. Ik hoor dit vaker en vindt het altijd moeilijke kwesties. Je geeft aan het kind niet te willen houden omdat je bang bent dat ze haar school niet afmaakt. Dit is een reële angst, maar de kans is heel klein. Jouw dochter is 15 jaar oud en is dus nog gewoon leerplichtig. Ze mag niet zomaar stoppen met school om het kindje op te voeden.

Ga eens met elkaar om tafel zitten en bespreek beide scenario’s. Laat haar en haar vriend opschrijven hoe ze het voor zich zien als ze het kind zou houden. Schrijf ook zelf (samen met je partner?) op hoe jij het voor je zou zien. Geef hierbij ook duidelijk aan wat jij voor haar wel en wat juist niet kan betekenen. Let er echt op dat je alle kanten van het verhaal bekijkt en onderzoekt, ook de kant waar jij het eigenlijk niet mee eens bent.

Uiteindelijk is zij degene die de knoop moet doorhakken. Laat merken dat je van haar houdt, welke keuze ze ook maakt. Als ze het gevoel heeft dat jij haar niet steunt is er een kans dat ze haar spullen pakt en vertrekt. Wanneer dit gebeurt kan je er bijna zeker van zijn dat het niet goed gaat komen.

Wat goed is om te onthouden is dat het één het ander niet uitsluit. Het is zeker mogelijk om te studeren wanneer je een kind hebt. Dit is niet makkelijk, maar het kan zeker! Neem ook contact op met school om te overleggen wat zij kunnen doen.

Succes!

Wil je wat meer info? Kijk dan op www.tienermoeders.nl

Vera beantwoordde nog veel meer vragen, o.a.:

Ik vermoed dat mijn man vreemd gaat. Hoe ontmasker ik hem
Ik ben al heel lang heel ongelukkig, maar ik durf dit niet tegen mijn gezin te vertellen. Hoe doe ik dit?
Ik ben HIV positief, hoe vertel ik het mijn man?

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook