fb
Damespraatjes Damespraatjes

Voedingsmiddelen waar je vrolijk van wordt

voedingsmiddelen waar je vrolijk van wordt

Je hebt vast wel bepaalde voedingsmiddelen waar je blij van wordt als je ze eet. Wetenschappers onderzoeken al jaren het verband tussen wat je eet en hoe je je voelt. Uit al deze onderzoeken is al gebleken dat je eetgewoonten je metabolisme kunnen veranderen maar daarnaast ook invloed hebben op je energiepeil en je humeur. Hier een aantal voedingsmiddelen waar je vrolijk van wordt.

Voedingsmiddelen waar je vrolijk van wordt

Granen

Granen zitten vol met koolhydraten en die zijn erg belangrijk om voldoende energie te hebben. Je lichaam, en dan vooral je hersenen, haalt de energie namelijk het liefst uit koolhydraten. Daarnaast verhogen ze ook de hoeveelheid serotonine in je lichaam en dit hormoon maakt je blij. Probeer wel altijd te kiezen voor volkorenproducten. Deze zorgen namelijk voor een langzamere stijging en daling van je bloedsuikerspiegel waardoor je langer veel energie hebt. Neem geen snoep, koek of andere producten met veel suiker, dit zorgt eerst voor een hoge piek in je bloedsuiker, veel energie, maar dan weer voor een heel diep dal, heel weinig energie. Zoek liever voedingsmiddelen waar je vrolijk van wordt.

Noten

Noten bevatte magnesium en dat speelt een belangrijke rol bij je energieniveau. Als je tekort magnesium binnenkrijgt voel je je lusteloos en moe. In granen en vis zit ook veel magnesium.

Mager vlees

Wist je dat mager rund- of varkensvlees veel dopamine bevat? Dit is, net als serotonine, een gelukshormoon.

Vette vis

Vette vis bevat veel omega 3 vetzuren. Deze vetzuren hebben een positief effect op je hersenen en zouden helpen tegen depressie. Omega-3 vetzuren zitten ook in kleine hoeveelheden in plantaardige oliën en worden steeds vaker toegevoegd aan producten zoals halvarine.

Pure chocolade

In chocolade zit theobromine, deze stof heeft invloed op je stemming. Hoe puurder de chocolade hoe meer theobromine. Het effect van chocolade op je humeur is echter klein, echt effect merk je pas bij zeer grote hoeveelheden.

Weetje: de hoeveelheid theobromine in chocolade is volkomen veilig voor mensen maar wist je dat je hond of kat dood kan gaan als ze chocolade eten? Ze breken theobromine te langzaam af waardoor ze zichzelf vergiftigen! Let er dus op dat je huisdier nooit (per ongeluk) een stukje chocolade eet.

Ontbijt

Ontbijten is goed voor je, niet alleen kun je je beter concentreren en werkt het goed ter voorkoming van overgewicht maar ontbijten zorgt ook voor veel energie zodat je de dag goed kunt beginnen. En hoe meer energie je hebt hoe beter je humeur. Het ontbijt overslaan is dus niet zo’n goed idee.

Regelmatig eten

Regelmatig eten maakt je ook blij. Je bloedsuikerspiegel blijft dan namelijk redelijk gelijk waardoor je de hele dag door voldoende energie hebt. Het is beter om drie wat kleinere hoofdmaaltijden te nemen en drie keer een tussendoortje dan alleen maar drie keer een enorme hoofdmaaltijd. Teveel eten zorgt achteraf namelijk ook voor een lager energieniveau.

Bewegen

Probeer regelmatig te bewegen, dat hoeft niet altijd fanatiek sporten te zijn, ook een wandeling of een rondje fietsen geeft je al veel energie. Zeker als je lekker buiten in beweging komt heeft dit een positief effect op je humeur en je energieniveau.

Pas op met

Koffie en suiker, deze geven snel veel energie maar daarna beland je in een diep dal.

Heb jij voedingsmiddelen waar je vrolijk van wordt? Laat het ons weten bij de comments onder dit artikel. Vinden we leuk :-).

Bron: HLN.be

Foto door Susanne Jutzeler, suju-foto via Pexels 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook