fb
Damespraatjes Damespraatjes

Vijf tips voor de lenteschoonmaak van je vagina

Dames! Laten we het eens hebben over de grote lente/zomerschoonmaak. Nee, laat bank en kasten staan, til het tapijt maar niet op, we hebben het niet over je huis, maar over het reinigen van het gevoelige gebiedje downunder. Juist: de vagina. Want: hoe houd je haar schoon? Met lekker schuimende zeep? Of beter van niet?

We praten overal honderduit over, maar over onze vagina hebben we het liever niet. Stijgen er nare luchtjes op? We wachten het wel even af voor dat we naar de dokter gaan. Jeuk? Branderig gevoel? Ah, gaat vanzelf wel over. Of weet je wat, ik maak het wel even goed schoon met water en zeep. Misschien helpt dat. Wrong! Dat maakt het alleen maar beroerder. Speciaal voor alle dames die zich geen raad weten met de wasvoorschriften van hun driehoek, hebben wij de do’s en don’ts op een rijtje gezet. Zet je emmertje sop en zeem maar aan de kant, en lees de tips!

Vaginale douche noodzakelijk?

Misschien heb je er wel eens mee in je handen gestaan of zelfs gebruikt: een vaginale douche. Een plastic flesje met een lange tuit waarin je een emulsie giet. Vervolgens breng je de tuit in en spuit je het flesje leeg. Maar is het nodig? Nee, dat is het niet. De vagina houdt zichzelf schoon. Het is een zure omgeving en de melkzuren die je van nature hebt zorgen ervoor dat het er gezond blijft.

Inwendig wassen

Oké, geen vaginale douche dan, maar even de vagina flink uitsoppen kan toch wel? Doe maar niet! Want in de vagina wonen bacteriën. Sommige zijn goed, andere niet, maar door zeep raakt de boel uit balans en is de kans op een schimmelinfectie groot.

Douchekop er tegen aan houden

Maar wat te doen na een stevige vrijpartij? Dan is de boel wel toe aan een opfrisbeurt. Ja, goed schoonhouden is belangrijk. Dat doe je door de douchekop, met lauwwarm water, tegen je vagina te laten sproeien. Daarna droog deppen met een zachte handdoek en je vagina is weer lekker fris en fruitig.

Eerste hulp bij afscheiding

Help! Je slipje ligt op een slechte dag vol witte afscheiding dat dikker dan normaal is. Soms komt dat omdat je ongesteld moet worden of net bent geweest. Je afscheiding is dan anders en je hoeft je geen zorgen te maken. Als er witte brokjes in je onderbroek zitten, je schaamlippen jeuken, ga dan even langs de huisarts. De kans dat je een schimmelinfectie te pakken hebt is dan groot.

Laat je vagina niet stikken

Je vagina heeft lucht nodig. Als je altijd strakke broeken draagt, strings die downunder afknellen, ligt irritatie op de loer. Draag lekkere katoenen onderbroeken (niet bij een date natuurlijk!), vermijd inlegkruisjes zoveel mogelijk en slaap bloot. Doe je je vagina een groot plezier mee!

Wil je meer weten over je vagina of alles wat daarmee te maken heeft?Wij zijn veel te weten gekomen uit het boek PoezenPraat, geschreven door de artsen Loes Hegeman en Tess Wemeijer.

Meer info over het boek PoezenPraat en/of bestellen: PoezenPraat

 

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook