fb
Damespraatjes Damespraatjes

Waarom is vitamine C zo belangrijk en hoeveel heb ik eigenlijk nodig?

Wist je dat de mens kan geen vitamine C kan aanmaken? Ik hoorde hier pas een paar weken geleden voor het eerst over! In tegenstelling tot bijvoorbeeld honden en katten, moet de mens al zijn vitamine C uit voeding of supplementen halen. Om zelf vitamine C aan te maken heb je vier genen nodig, waarvan de mens er maar drie heeft. Dat we het niet zelf (meer) kunnen aanmaken betekent niet dat we het niet nodig hebben. Vitamine C is een zeer belangrijke vitamine. Maar wat doet het precies en hoeveel heb ik eigenlijk nodig?

Waarom is vitamine C zo belangrijk? 

Je hoorde het je moeder vroeger vast wel zeggen en ook jij geeft deze kennis door aan je kinderen: vitamine C is belangrijk en daarom moet je voldoende groente en fruit eten. Het heeft een positief effect op je weerstand, botten, tandvlees, bloedvaten en de opname van ijzer. Heb je een tekort aan vitamine C? Dan kan je last krijgen van een verminderde weerstand (je wordt dus sneller ziek), neemt de snelheid van wondgenezing af en uiteindelijk kan er zelfs scheurbuik ontstaan.

Vitamine C krijg je binnen door fruit, groente en aardappels. Eet je hier voldoende van, dan is de kans groot dat je geen tekort aan vitamine C zult oplopen. Wist je dat sommige mensen zelfs een overschot aan vitamine C binnenkrijgen? Ook dit kan leiden tot problemen, zoals darmklachten en diarree.

Kortom: het is heel belangrijk dat je dagelijks de juiste hoeveelheid binnenkrijgt. Hoeveel je nodig hebt is afhankelijk van je leeftijd, geslacht, of je zwanger bent en of je borstvoeding geeft. In het onderstaande overzicht kan je opzoeken hoeveel vitamine C voor jou dagelijks gewenst is.

vitamine c

Krijg jij voldoende binnen? Of is het iets waar je wel een beetje extra aandacht mag besteden?

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook