fb
Damespraatjes Damespraatjes

Vijf bijzondere weetjes over Alzheimer

In Nederland hebben ongeveer 12.000 mensen dementie die jonger zijn dan 65 jaar. De problemen worden vaak niet herkend en dat kan leiden tot veel onzekerheid en onbegrip. Jonge mensen met dementie vervullen nog andere rollen in de maatschappij (ouderschap, werk) en beseffen vaak beter dat ze ziek zijn. Hoe naar is dat!?

We hebben een aantal weetjes over dementie op een rij gezet

Bij dementie op jonge leeftijd speelt erfelijkheid een belangrijke rol

In sommige gevallen is er zelf vast te stellen wie er wel en wie er geen last van kan krijgen. Dat kan van belang zijn voor het nemen van belangrijke beslissingen in je leven, zoals het krijgen van kinderen, veranderen van baan, kopen van een huis etc. Het is helaas nog niet mogelijk om Alzheimer te voorkomen, maar het is wel goed om je er op voor te bereiden of de symptomen te vertragen.

Nieuw medicijn lijkt Alzheimer te vertragen

Tot nu waren er alleen medicijnen die de symptomen behandelen, maar geen medicijnen de de progressie van de ziekte vertragen. Het nieuwe middel, Solanezumab heeft een positief effect op het geheugen van patiënten met milde Alzheimer in de loop van een aantal jaar.  Het geneesmiddel is een antilichaam dat werkt door plaques in de hersenen langzaam te demonteren. Dit medicijn wordt nu nog verder onderzocht en is nog niet verkrijgbaar.

Sociale activiteiten kunnen symptomen Alzheimer vertragen

Door een nieuwe taal te leren, moeilijke puzzels te maken en veel sociale interactie kun je gezonde delen van je brein langer onaangetast laten en volgens dr. Keith Johnson kunnen symptomen hierdoor mogelijk 2 jaar worden vertraagd. Het alzheimereiwit dat de ziekte veroorzaakt kan hiermee niet worden bestreden.

Nieuwe manieren om Alzheimer op te sporen

Alzheimer is over het algemeen pas laat op hersenscans waar te nemen en er zijn nog geen bloedtests om de ziekte op te sporen. Vorig  jaar werden in Kopenhagen 2 nieuwe manieren ontdekt om Alzheimer eerder op te sporen, namelijk via achteruitgang van het reukvermogen en de afzetting van het Alzheimereiwit in het oog.

Slaaptekort vergroot risico op Alzheimer

Als je een normale nacht slaapt dan vermindert de hoeveelheid amyloid-beta eiwit in het hersenvocht, haal je een nacht door dan verstoort dit de daling van het eiwit en kan het eiwit gaan stapelen in de hersenen en dat zou een oorzaak van Alzheimer bij de mens kunnen zijn als onderzoekers van het Radboudumc.

Meer weten over Alzheimer op jonge leeftijd. Kijk dan hier.

 

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook