fb
Damespraatjes Damespraatjes

Zijn vetbulten onder je huid gevaarlijk?

vetbult

Het kan flink ontsierend zijn zo’n grote vetbult op je onderarm. Zeker zomers als je mouwloze truitjes of jurkjes aantrekt kunnen ze behoorlijk opvallen. Zelf heb ik er ook last van en binnenkort ga ik bij de huisarts langs om de grootste weg te laten halen.

Zijn vetbulten gevaarlijk?

Een vetbult (lipoom) levert in principe geen gevaar op. Het kan pijnlijk zijn als het tegen een zenuw aanligt. Als de vetbult weggehaald wordt dan stuurt de arts ‘m soms voor onderzoek naar een laboratorium. Na een week of twee kun je de huisartsenpraktijk bellen voor de uitslag.

Hoe weet je of het een vetbult is?

Een lipoom (vetbult) groeit langzaam en kan van enkele millimeters tot meer dan tien centimeter groot zijn. Groeit de zwelling heel snel dan is het vermoedelijk geen lipoom. Lipomen voelen rekbaar en elastisch aan en je kunt ze goed bewegen ten opzichte van het weefsel dat er onder ligt. Twijfel je of je je zwelling wel een vetbult is, ga dan zeker even naar de dokter.

Waar komen ze met name voor?

Die vetbulten kunnen overal in je lichaam voorkomen waar vetcellen zitten. Maar meestal komen ze voor op de onderarmen, hals, rug, schouder, bovenbenen en romp. Over het algemeen veroorzaken deze vetbulten geen pijn. Vetbulten komen het vaakst bij vrouwen voor.

Kunnen ze worden weggehaald?

Een vetbult kan de huisarts over het algemeen zelf verwijderen. Je krijgt eerst een injectie om de huid te verdoven, daarna verwijdert hij de bult met een klein mesje. Ook kan het zijn dat hij een kleine inkeping maakt en de bult als het ware uitknijpt. De wond wordt vaak met hechtingen gesloten, die na een aantal dagen worden verwijderd.

Lees ook

Bronnen: 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook