fb
Damespraatjes Damespraatjes

Veel onduidelijkheid over verzekering na auto-inbraak: wat is er nou precies gedekt?

Afgelopen zomer maakten wij iets bizars mee. Mijn vriend wilde in de auto stappen om naar zijn werk te rijden en ontdekte dat zowel zijn stuur als zijn versnellingspook weg waren. Heel gek, vooral omdat er geen sporen van braak te bekennen waren. Wat bleek? De dieven hebben het signaal van onze elektrische sleutel (die binnen in huis lag) doorgestuurd naar de auto en hebben hem zo open kunnen maken. Achteraf bleek dat wij geluk hebben gehad; op deze manier hadden ze ook de hele auto mee kunnen nemen. Wij kwamen er ‘goed’ vanaf met alleen een ontbrekend stuur en versnellingspook. 

Het eerste wat wij deden toen we zagen dat er in onze auto was ingebroken, is bellen met de politie. Het viel ons op dat ze op dat moment weinig voor je kunnen doen, wij werden doorverwezen naar de website zodat we online aangifte konden doen. Het tweede telefoontje was naar de verzekeringsmaatschappij. Want de vraag is natuurlijk: wie gaat dit betalen? Gelukkig dekte onze autoverzekering alle schade. Maar dit is niet altijd zo…

f71d4f87-71f2-4b3f-88b3-fe3b6ab1c527

Weg waren het stuur en de pook…

Veel onduidelijkheid

Independer ziet veel onduidelijkheid bij consumenten die hun schade willen claimen na zo’n inbraak. Een van de oorzaken: de dekkingen lopen per verzekeraar fors uiteen. “Dekkingsvoorwaarden verschillen flink per verzekeraar”, zegt Guido Rodenburg van Independer. “Zo biedt de ene inboedelverzekering een maximum dekking van 1.000 euro voor spullen die uit de auto worden gestolen, terwijl de andere maximaal 250 euro dekt. Bovendien zijn er inboedelverzekeringen die helemaal geen dekking bieden bij auto-inbraak. Ook zitten er verschillen in wát er gedekt wordt. Zo bieden niet alle verzekeraars dekking voor elektronische apparaten. En niet elke polis biedt dekking bij auto-inbraak in het buitenland.”

Dure zonnebril weg

Rodenburg vervolgt: “Uit de contacten die wij met klanten hebben, blijkt dat weinig mensen zich realiseren dat bij diefstal van losse spullen uit de auto, de autoverzekering hiervoor geen dekking biedt. Als een dure zonnebril of een smartphone uit de auto wordt gestolen, kun je deze mogelijk claimen via de inboedelverzekering. Het is wel verstandig om regelmatig te controleren of je inboedelverzekering nog wel de beste dekkingsvoorwaarden heeft.”

Extra verzekering afsluiten

Heb je zelf extra accessoires aan de auto aangebracht, zoals een trekhaak, gastank, spoilers of andere velgen? Dan eisen veel verzekeraars een extra-accessoiredekking. Houd dit dus goed in de gaten wanneer je je auto een paar mooie extra’s hebt gegeven.

Wist je trouwens dat het per provincie en gemeente nogal verschilt hoeveel autoinbraken er plaatsvonden? Bekijk hier hoe vaak jouw provincie/gemeente getroffen werd in 2018!

Ooit in jouw auto ingebroken?

Is er ooit bij jou in de auto ingebroken? Was je toen goed verzekerd of kwam je van een koude kermis thuis? We zijn heel benieuwd. Praat met ons mee in de comments onder dit artikel.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook