fb
Damespraatjes Damespraatjes

Vanaf welke leeftijd kun je je kind alleen thuis laten?

Vanaf het moment dat je kind wordt geboren wil je het beschermen. Je doet er alles voor om je kind zich zo veilig mogelijk te laten voelen en probeert het te behoeden voor ieder mogelijk gevaar.  Soms schieten we hierin misschien zelfs wat te veel door en gunnen onze kinderen geen ruimte om zelf grenzen te ontdekken. Wanneer ga je je kind wat meer ruimte geven en vanaf welke leeftijd mag je het alleen thuis laten?

Heel eenvoudig is deze vraag niet te beantwoorden, maar misschien kunnen onderstaande punten je helpen om een goede afweging te maken.

1. Hoe is je kind? Sommige kinderen hebben zelf heel goed door wat wel en niet kan. Is je kind al vroeg zelfstandig en raakt het niet zo snel in paniek dan kun je het vanaf een jaar of 7 wel zo nu en dan een uurtje alleen laten. Belangrijk is dat je kind met verschillende soorten situaties goed weet om te gaan.

2. Waar woon je? Woon je ergens diep in het bos op een afgelegen plek, dan kan ik me voorstellen dat je je kind niet al op hele jonge leeftijd alleen laat. Woon je in een gezellige straat en heb je leuke buren, dan kan dit het weer vergemakkelijken.

3. Maak goede afspraken. Wat mag wel en wat mag niet tijdens je afwezigheid. Mag je kind de deur open doen voor vreemden en mogen er vriendjes komen spelen? Weet hij hoe de telefoon werkt en hoe hij jou kan bereiken? Geef ook altijd aan wanneer je weer thuis komt.

4. Ga het eens uitproberen. Misschien even een half uurtje thee drinken terwijl je kind alleen thuis blijft of even een boodschap doen bij de buurt Super. Op deze manier kunnen jij en je kind hieraan wennen. Bespreek daarna hoe het is gegaan en of hij het leuk vond om even alleen thuis te zijn. Daarna kun je het wat uitbouwen door  bijvoorbeeld eens een uur weg gaan.

5. Wat zegt Jeugdzorg Nederland hierover? RTL vroeg een tijdje geleden aan Jeugdzorg Nederland wat de leeftijd is waarop kinderen alleen thuis kunnen blijven. Jeugdzorg hield een forse slag om de arm, maar de instantie denkt dat de gemiddelde leeftijd waarop een kind alleen thuis kan blijven, wel eens rond de 10 jaar kan liggen.

Het aller belangrijkste is natuurlijk hoe jij en je kind voelen. Wij zijn heel benieuwd naar jullie ervaringen. Vanaf welke leeftijd liet jij je kind voor het eerst even alleen? Heb je misschien slechte ervaringen met het alleen thuislaten van je kinderen? Ook dan horen we het graag.

Lees ook:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook