fb
Damespraatjes Damespraatjes

7 onderwerpen die ik niet met mijn kind wil bespreken (maar toch zal moeten)

Gek is dat. Maanden heb ik uitgekeken naar het moment dat mijn kind zou gaan praten, en nu dat moment gekomen is en haar woordenschat per dag groeit, realiseerde ik me dat ik in de toekomst gesprekken met haar moet voeren waar ik eigenlijk niet op zit te wachten. Gesprekken over bepaalde onderwerpen die élke ouder ooit moet voeren, omdat het bij de opvoeding hoort. Ik zette ze voor jullie op een rij.

1. Sinterklaas, de Paashaas en de Kerstman bestaan niet. Nee, echt niet. Vooruit, de hulp-Sinterklaas, hulp-Kerstman en de hulp-Paashaas wel. Ja, dat heb jij goed opgemerkt!

2. Het geld dat uit de muur komt is niet onbeperkt voorradig. Ik ben nog van de generatie dat je voor het opnemen van geld gewoon de bank zelf binnen moest lopen, dus ik kan me de discussies met een klein kind levendig voorstellen. ‘Ook niet als je het met een ander pasje probeert, mama?’ Ik zie de gezichten van de andere mensen in de rij al voor me.

3. Mensen zijn niet altijd aardig voor elkaar. Dit vind ik echt een lastige. Ik begin maar simpel met voorbeelden uit haar eigen leven, bijvoorbeeld andere kinderen die hun speelgoed niet met haar willen delen, of zo. Het grotere wereldleed zal ik stapsgewijs uitleggen op haar eigen niveau.

4. Baby’s komen niet zomaar in de buik van hun moeder terecht. Dit vind ik wel een leuk onderwerp voor haar vader! Die kan dit allemaal hartstikke educatief uitleggen. Ik maak vast een afspraak voor over een aantal jaar.

5. Papa en mama kunnen je niet alles geven wat je wil. Nou ja, geen roze eenhoorn, privé-eiland of een garderobe van Gucci, dan. Eigenlijk wil ik haar ook niet álles geven waar ze om vraagt om het prinsessensyndroom te vermijden. Papa en mama moeten nou eenmaal hard werken voor hun geld en dat moet zij later ook leren.

6. Niet alles gaat vanzelf. Je zult soms dingen moeten doen die je niet leuk vindt, en hard moeten werken om je doelen te bereiken. Soms maak je fouten, maar dat geeft niet.

7. Soms moet je afscheid nemen van de mensen waar je het meest van houdt. Hoe leg je dit uit aan een kind? Vaak is het een kwestie van door schade en schande wijzer worden. Geen enkele ouder wil dat hun kind verdrietig is of dierbaren zal verliezen, maar het is onvermijdelijk en ik kan er niks aan doen.

Welke onderwerpen vond jij moeilijk om te bespreken met je kinderen?

Romy Meijer (34 jaar) schrijft op haar eigen blog Dochterlief.nl over haar leven als moeder en werkt als casemanager voor een groot bedrijf. Daarnaast schrijft ze blogs voor Damespraatjes. Ze woont samen met haar man en hun dochter Elise in de buurt van de Veluwe.Naast schrijven is lezen een grote hobby. Haar blog kan je vinden op www.dochterlief.nl.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook