fb
Damespraatjes Damespraatjes

7 redenen om je kids zelf hun kleding uit te laten kiezen

zelf kleding kiezen

Regelmatig zie ik perfect gestylde peuters over Amsterdamse schoolpleinen lopen. Er zit ontzettend veel tijd, moeite en vooral geld in die kleine outfitjes. Outfitjes die na één uur alweer vies zijn! Het is bij die kids heel duidelijk, de kleding is uitgekozen door moeder of nanny. Mag natuurlijk, maar je kids zelf hun kleding uit laten kiezen heeft ook voordelen. Hier 7 redenen om precies dat te doen!

1. Het stimuleert hun creativiteit

Kleding uitzoeken is een super creatieve bezigheid. Althans, dat kan het zijn! De één trekt het eerste aan wat hij/zij tegenkomt, de ander neemt de tijd om iets bijzonders samen te stellen. Stimuleer dat tweede! Snel iets uit de kast trekken kan ’s avonds voor het slapengaan. Overdag mag er goed over nagedacht zijn.

2. Het maakt ze zelfstandig

Kinderen kunnen meer zelf dan veel ouders denken. Zodra ze weten hoe iets moet, kan je ze best een beetje loslaten. Hebben ze hulp nodig? Dan komen veel kinderen vanzelf naar je toe.

3. Het laat ze hun eigen stijl ontwikkelen

Het is makkelijk om jouw kind gewoon aan te trekken wat op dat moment in de mode is, maar is dat wel de stijl van jouw kind? Vraag je kind op straat eens om aan te wijzen wat hij/zij leuk vindt. Kan je dat bij de H&M vinden? Lucky you! Maar misschien draagt je kind toch echt liever alternatieve outfits van de kringloopwinkel. Iets lastiger misschien, maar in ieder geval goed dat erover is nagedacht

4. Het laat zien dat jij vertrouwen in ze hebt

Een kind krijgt meer zelfvertrouwen als de ouders laten zien dat ze vertrouwen in de keuzes van het kind hebben. Heeft je kind iets aangetrokken wat helemaal niet goed bij het weer past? Bekijk samen het weerbericht en vraag of je kind denkt dat hij/zij het niet te koud of te warm denkt te krijgen. Dikke kans dat ze zich snel omkleden. Zo nemen ze de beslissing zelf en dat geeft bakken vol zelfvertrouwen!

5. Het geeft ze de kans om fouten te maken

Slaan ze de plank een keer volledig mis? Goed zo! Hier leren ze alleen maar van. Het is beter om dit soort fouten te maken als je wat jonger bent, dan kom je er meestal nog wel mee weg. Kledingflaters komen op de middelbare school vaak veel harder aan.

6. Het is leuk

Dit verschilt een beetje van persoon tot persoon, maar de meeste kinderen vinden het leuk om creatieve vrijheid te krijgen. Vaak hoor je dat jongens winkelen niet zo leuk vinden, dit komt grotendeels doordat de moeder toch kiest wat er gekocht wordt. Waarom zou je dan nog meegaan als kind? Loop een winkel in, ga op een bankje zitten en laat je kind zelf door de winkel speuren.

7. Het scheelt jou heel wat tijd

In het begin zal je ze iets moeten begeleiden, maar uiteindelijk kunnen ze hun kleding helemaal zelf uitzoeken. Misschien kunnen jullie elke avond samen het weerbericht kijken zodat je kind hier de volgende dag rekening mee kan houden. Hoe lekker als je niet meer elke ochtend die kledingstrijd hoeft te voeren? 10 minuten langer slapen of even een hoofdstuk uit je boek lezen?

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook