fb
Damespraatjes Damespraatjes

Twijfel? Zo weet je dat het water in je fles nog goed is!

“Waarom drink jij niet uit een bidon?” was de vraag die een vriend me gisteren stelde toen we aan het fietsen waren. Ik sport veel en drink veel water, maar nooit zal ik een slok uit een bidon nemen. De reden: bang dat de bidon niet goed schoon is, omdat er volgens mij altijd bacteriën achter kunnen blijven in het mondstuk. Daarom gebruik ik plastic waterflesjes en gebruik ze meerdere keren (en heb eerlijk gezegd ook een waterflesjes-tic 🙂 ). 

Laatst plaatsten we een artikel over de houdbaarheidsdatum van water uit flessen. Kun je dat nog drinken als het over de datum is? Dat kan zo lang je de fles maar gesloten houdt. Maar voor flesjes die je al hebt gebruikt is dat anders. Het water in die fles kan bederven omdat er bacteriën, algen en soms schimmels in het water terechtkomen. Laat je dat water dan vervolgens lang staan (bijvoorbeeld op een warme dag), dan kunnen die bacteriën lekker hun gang gaan. Maar wanneer je je flesje/bidon regelmatig schoonmaakt en met schoon water vult is er niets aan de hand. Maar hoe weet je nou of je water in je flesje of je bidon niet meer goed is?

“Wat een lucht!”

“Zolang het water er helder uitziet en niet stinkt, zie ik geen risico”, aldus Marcel Zwietering, hoogleraar Levensmiddelenmicrobiologie aan de Wageningen Universiteit, tegen NU.nl. Tenminste, als het nog ongeopend is. “Er is één levensmiddel waar niet voldoende voedingsstoffen inzitten voor bacteriegroei en dat is water.” Zodra het water gaat stinken of gewoon niet meer lekker ruikt, dan moet je oppassen. “Volgens Waternet, het Nederlandse overheidsbedrijf dat zich bezighoudt met drinkwatervoorziening, riolering en waterbeheer, zit het dan al vol met bacteriën. Deze geur ontstaat door de gassen die bacteriën uitscheiden.”

Tips om je flesje meerdere keren te gebruiken

  • Ververs het water regelmatig. Laat het niet weken in je sporttas zitten om het water daarna op te drinken.
  • Maak je flesje regelmatig schoon. Gebruik hier geen afwasmiddel voor, maar doe het met water of met soda.
  • Gebruik je waterflesje niet tijdens het eten. Over het algemeen zal dit ook geen probleem zijn, maar eet je bijvoorbeeld rauw vlees of andere producten die bacteriegevoelig zijn dan is het mogelijk een bron van ziekte.
  • Leen je flesje niet zomaar uit. Als ik mijn flesje aan iemand anders uitleen dan durf ik er daarna gerust zelf nog uit te drinken (tenzij diegene verkouden of grieperig is), maar ik hergebruik de fles daarna niet meer.

Hoe vaak gebruik jij je waterflesje? We zijn heel benieuwd! Praat met ons mee in de comments onder dit artikel. Vinden we gezellig :-).

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook