fb
Damespraatjes Damespraatjes

Een trillend ooglid. Kan het kwaad?

Iedereen heeft wel eens last van een trillend ooglid? Soms ben je er binnen een paar minuten van af, maar af en toe kan het zelfs dagen duren en dan is het best vermoeiend en ook super irritant. Het ontstaat doordat de spiertjes in je ooglid snel achter elkaar aan- en ontspannen. De vraag is natuurlijk of het kwaad kan?

Op de site van het Oogfonds lazen we dat het geen kwaad kan, maar wel dat door al die samentrekkingen je ook eerder kan uitdrogen en wat geïrriteerd kan raken. Allemaal niet zo heel erg, maar het is wel belangrijk om te achterhalen waarom je ooglid zo vaak trilt.

Zevende hersenzenuw

Het vaak trillen van je oog, komt doordat de zevende hersenzenuw (de nervus facialis) die de spieren van de wangen, oogleden en mondhoeken aanstuurt, overactief is. Soms kan trillen van je oog dan ook overslaan naar andere delen van je gezicht zoals bijvoorbeeld de mondhoeken of de wenkbrauwen.

Belangrijkste oorzaken van een trillend ooglid

  • Volgens het Oogfonds zijn stress en vermoeidheid de belangrijkste oorzaken.
  • Overmatig computergebruik, het felle licht van je computerscherm kan er voor zorgen dat je oogspieren moe worden
  • Te veel cafeïne kan er voor zorgen dat je oogzenuw getriggerd wordt
  • Overmatig alcoholgebruik. Door de alcohol drogen je ogen eerder uit en zijn je ogen gevoeliger en kwetsbaarder voor een trillend ooglid
  • Tekort aan bepaalde voedingsstoffen zoals bijvoorbeeld magnesium of vitamines.
  • Allergieën, sommige studies zeggen dat histamine, een stof die het lichaam maakt bij een allergie, een trillend ooglid kan veroorzaken.

Wat kun je doen om een trillend ooglid te voorkomen?

  • Zorg dat je voldoende rust neemt. Lekker op tijd naar bed en probeer niet de hele dag achter je beeldscherm te zitten
  • Probeer stress te vermijden. Drink niet te veel alcohol en dranken met cafeïne.
  • Masseer je oogleden of leg er lekker even een warm washandje op
  • Heb je vaak last van droge oogleden? Kijk of je iets aan de luchtvochtigheid kunt doen van de ruimte waar je vaak in bent. Werkt dat niet, haal dan oogdruppels bij de apotheek.

Wat kun je nog doen als verder niets helpt

Breng dan zeker even een bezoekje aan je huisarts. Deze zal de mogelijke oorzaken met je bespreken. Mocht je dan nog last blijven houden dan zal hij je vermoedelijk doorverwijzen naar een neuroloog. De neuroloog kan door middel van een botox injectie de trillende spiertjes tijdelijk (2 tot 4 maanden) uitschakelen. Maar niet iedereen wil dit, want het gebruik van botox kan ook bijwerkingen hebben.

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook