fb
Damespraatjes Damespraatjes

Sandra geeft tips om je cholesterolgehalte te verlagen #cholesterolchallenge

Als je cholesterolgehalte in je bloed te hoog is merk je dat niet. Je voelt je er niet ziek of lamlendig door. Een verhoogd cholesterol is een van de risicofactoren voor de ontwikkeling van hart- en vaatziekten dus beter dit op peil te houden. Het mooie is dat je je cholesterol heel makkelijk kunt laten checken. Daarom zijn we onlangs gestart met de #cholesterolchallenge en hopen dat jullie allemaal meedoen?

Wat als je waardes niet goed zijn?

Door middel van een heel eenvoudig bloedtestje kun je er achter komen hoe het met je cholesterolgehalte is gesteld. Vorige week heb ik beschreven hoe je je cholesterolgehalte kunt laten checken en wat de waardes zijn die je zou moeten hebben. Natuurlijk hoop ik  dat jullie de check hebben gedaan en dat de uitslagen goed waren. Dat zou echt het beste nieuws zijn :-). Kunnen jouw waardes nog wel wat verbeterd worden dan hebben we de volgende tips voor je. Is er sprake van een grote afwijking overleg dan ook met je huisarts. Vermoedelijk zal hij onderstaande tips kunnen onderschrijven, maar het kan zijn dat je meer onderzoeken moet ondergaan.

Lees ook: Sandra doet de cholesterol challenge. Doe jij met haar mee?

Cholesterol verlagen door een gezonde leefstijl

  • Er bestaat een verband tussen overgewicht en verkeerde cholesterolwaardes. Regelmatig bewegen en sporten kunnen je helpen bij het behouden van een gezond gewicht. Te veel gewichtsschommelingen kunnen trouwens negatief werken op je cholesterolwaardes. Ga dus verstandig om met sporten en val niet in een maand 10 kilo af, die er de volgende maand weer bijkomen. Maak het sporten onderdeel van je leven, ga er niet te extreem mee om en maak een zodanig schema dat realistisch is en dat je langere tijd kunt volhouden.
  • Je hoeft niet meteen naar de sportschool te rennen. Natuurlijk is het heerlijk om daar te trainen en je oefeningen te doen, dat doe ik zelf ook. Maar probeer je beweging ook in je dagelijks leven te pakken. Fiets of loop naar je werk en ook op kantoor kun je heel goed in beweging blijven, kijk hier voor de tips die we daar onlangs voor gaven.
  • Blijf relaxed. Probeer te veel stress te vermijden en zorg dat je iedere nacht lekker slaapt. Sporten of yoga kunnen je hierbij trouwens ook helpen, want beiden werken stress verminderend. Ga ’s avonds zoveel mogelijk om dezelfde tijd naar bed en maak de ontspannende activiteiten tot een vast onderdeel van je leven.

Cholesterol verlagen door een gezond eet- en voedingspatroon

Zoals ik vorige week al even beschreef at ik vroeger echt heel ongezond. Tegenwoordig let ik enorm op wat ik eet, ik voel me er zo veel beter bij, zowel lichamelijk als mentaal. “Slechte” verzadigde vetten probeer ik zo veel mogelijk te vermijden en kies hoofdzakelijk voor “goede” onverzadigde vetten. Dit helpt namelijk het cholesterol te verlagen.

Hieronder volgen enkele tips voor het veranderen van je natuurlijke eetgewoontes om een gezond en gebalanceerd eetpatroon te ontwikkelen:

  • Pas je manier van boodschappen doen aan. Maak er bij het winkelen een uitdaging van om producten met een hoge hoeveelheid verzadigd vet te vervangen door minder vette alternatieven of producten die juist onverzadigd vet bevatten: bekijk de voedingsetiketten en koop vloeibare margarine, plantaardige margarine en halvarine en plantaardige oliën als zonnebloemolie, noten en vette vis.
  • Vervang vlees door mager vleesbonen en peulvruchten om het verzadigd vet gehalte te beperken. Kies daarnaast voor vette vis (dit bevat ook nog eens veel omega 3) of kies voor vegetarische of veganistische alternatieven. Zelf eet ik al meer dan 35 jaar vegetarisch.
  • Zorg dat je 5 stuks fruit en groente per dag eet. Dat lijkt misschien veel, maar dat valt heel erg mee. Neem altijd fruit als tussendoortje en zorg dat je bij je maaltijden ruime hoeveelheden groente neemt. Dit zorgt voor een stuk verzadiging, waardoor je mogelijk minder snel naar de koektrommel of chips grijpt. Bij mij werkt dat wel zo! Wil je toch zo nu en dan snacken neem dan een handje ongezouten noten of zaden, maar houd het beperkt.
  • Je voeding moet gezond, uitgebalanceerd en gevarieerd zijn. Ga lekker op zoek naar gezonde recepten. Je zult merken dat je door het eten van nieuwe dingen veel eerder een verzadigingsgevoel krijgt en dat het honger- of trekgevoel langer wegblijft. Je bent vermoedelijk veel meer tevreden over wat je eet en hoe je je daardoor voelt. Ga je te snel met afvallen (wat ook niet goed is voor je cholesterol) vul je maaltijd dan aan met gezonde dingen en blijf de snacks zoveel mogelijk vermijden.
  • Vermijd gefrituurd voedsel.  Stoom, grill of pocheer het liever. En producten met een krokant buitenlaagje zijn vaak voorzien van paneermeel en is daardoor vetter na het bakken. Als je toch frituurt doe dat dan in onverzadigd vet. Verhit het product of de olie nooit te lang, te hoog of te vaak. Bij frituren dient het vloeibare frituurvet regelmatig ververst te worden.
  • Zorg dat je plantensterolen binnen krijgt.  Van dit stofje is het aangetoond dat het het bloedcholesterol kan verlagen. De inname van 1,5 – 2,4 g plantensterolen per dag kan het cholesterol met 7 tot 10% verlagen na 2 tot 3 weken, als onderdeel van een gezonde voeding met voldoende groente en fruit en een gezonde leefstijl. Deze plantensterolen zitten onder andere in Becel ProActiv.
  • Drink niet te veel ongefilterde koffie. Koffie bevat stofjes die je LDL cholesterol kunnen verhogen. Door het filteren van koffie kun je die stofjes (cafestol) grotendeels uit de koffie halen, maar als je bijvoorbeeld cupjes gebruikt of verse bonenkoffie drinkt dan zitten zeer nog gewoon in. Kies je ervoor om maar 1 of 2 kopjes koffie te drinken, dan vormt dat vermoedelijk geen probleem. Drink je per dag sloten met koffie, verminder dit dan zeker en stap over op gefilterde koffie.

Gratis kuipje Becel ProActiv om je op weg te helpen

Leuk om te vermelden. Becel ProActiv heeft een programma samengesteld ‘Samen gezonder’. Hiermee helpen ze je om een verhoogd cholesterol geleidelijk te verlagen. Dat doen we door ze advies op maat te geven via e-coaches en je te motiveren om vol te houden. Zeker de moeite waard om hier naar te kijken. Ook al is mijn cholesterolgehalte niet te hoog, ik heb me wel aangemeld en ontving een starterskit met daarin onder andere een bon voor 1 gratis Becel ProActiv product en 3 kortingsbonnen. Dat is toch een heel fijn begin om de uitdaging aan te gaan om je cholesterol omlaag te krijgen.

Vraag hier de gratis starterskit aan

We hopen echt dat je iets hebt aan bovenstaande tips en de #cholesterolchallenge met ons aangaat. Laat je ons weten hoe het gaat?

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Becel.

<

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Reina Klees -

Avocado (mmm) en garnalen ( mmm) eten als je cholesterol gehalte aan de hoge kant is? NIET DOEN!

Reageer ook