fb
Damespraatjes Damespraatjes

Fit worden door werken op kantoor? Het kan!

Niet zo lang geleden kwam de Gezondheidsraad met nieuwe beweegrichtlijnen. Volwassenen moeten wekelijks ten minste twee en een half uur matig intensief bewegen en kinderen dagelijks minstens een uur. Ook worden voor beide groepen spier- en botversterkende activiteiten aanbevolen. Houd je je aan deze richtlijnen dan is het risico op chronische ziekten als diabetes en, hart- en vaatziekten, en depressieve symptomen en, bij ouderen, botbreuken veel kleiner. Daarnaast adviseert de raad om er voor te zorgen dat mensen blijvend meer bewegen en minder stilzitten. Maar hoe doe je dat in hemelsnaam als je een drukke baan hebt en de hele dag achter je bureautje moet zitten?

Sportief naar kantoor

Zelf werk ik 30 kilometer van mijn kantoor. In de zomer ga ik altijd op de fiets. Het kost wat meer tijd om op kantoor te komen dan wanneer ik met de auto ga, maar als ik ’s avonds thuiskom heb ik er 60 kilometer fietsen opzitten en hoef ik niet meer naar de sportschool. In de winter ga ik met de trein naar Amsterdam, maar in plaats van daar de tram te nemen loop ik regelmatig vanaf het station naar kantoor. Een half uurtje lopen en ook weer een half uurtje terug. Toch zo’n 5 kilometer wandelen en de 10.000 stappen die ik minimaal per dag wil doen zijn zo binnen handbereik.

Niet achter je bureau blijven hangen

Hoe kun je je dag productief benutten en toch in beweging blijven. Hieronder een paar tips!

  1. Vergaderen? Stel voor om het staand te doen. Door te staan blijft het bloed goed doorstromen. Een vergadering die staand wordt gehouden duurt minder lang, omdat er efficiënter wordt vergaderd. Het bespaart je dus ook nog tijd.
  2. Blijf zoveel mogelijk in beweging op kantoor. Iets bespreken met een collega? Niet bellen, maar er gewoon even naar toe lopen. En heb je zin in koffie? Loop dan naar het koffieapparaat dat het verst weg staat in het bedrijf. Probeer in ieder geval één keer per uur even op te staan.
  3. Ga je bellen, doe het lopend. Tenzij je natuurlijk notities moet maken. Als ik een lang telefoongesprek verwacht te maken, dan doe ik mijn oortjes (of koptelefoon met microfoon) in mijn iPhone en loop het Vondelpark in. Door dit rondje in combinatie met mijn wandeling naar kantoor komt mijn stappenteller vaak boven de 10.000 stappen per dag uit :-).
  4. Stawerkdesks. Hoe staat jouw werkgever tegenover dynamisch werken? Informeer het eens bij hem of haar. Misschien kunnen er bureaus worden aangeschaft waaraan je staand kunt werken.  Of een desk met een fiets eraan, hoe gaaf is dat!
  5. Neem geen eten mee, maar loop naar de supermarkt om lunch te kopen. We lazen onlangs een artikel van een man die kilo’s was afgevallen omdat hij zich zelf dwong om iedere keer als hij wilde eten naar de supermarkt moest lopen om eten te halen. Echt voor iedere maaltijd, maar ook voor zijn tussendoortjes. Best slim, maar ik kan me voorstellen dat je wel een soort basisuitrusting moet hebben, ook op kantoor. Bijvoorbeeld: crackers, peper en zout, een kuipje margarine, potje bouillon en wat olijfolie of een olieblend voor over de sla.

3 ideetjes voor een lekkere  (maar wel super makkelijke en gezonde) lunch op kantoor

Zie jij kans om tijdens je lunchpauze naar de supermarkt te lopen en je eigen (eenvoudige) lunch klaar te maken. En dan ook nog eens een lunch waardoor je je fit voelt, maar ook gezond blijft. Zelf kies is zoveel mogelijk voor groente, fruit, volkoren producten, niet te veel suiker en zout en onverzadigde vetten om mijn cholesterol op peil te houden.  Hier een paar tips.

Volkoren pistoletje met avocado met tomaat

Snijd het pistoletje doormidden en besmeer het Becel met avocado- en limoenolie. Verdeel om en om de plakjes tomaat en avocado over het broodje en maak het af met een beetje peper en zout. Wel lekker dat die Becel de avocadosmaak versterkt!

Crackers met walnotenspread, rucola en kerstomaatjes

Smeer de Becel met walnootolie op een broodje en leg er een bedje van rucolasla op. Snijd de kerstomaatjes 1 keer doormidden en leg die op de rucola. De Becel met walnootolie heeft al een heerlijke smaak, wat ons betreft hoef je er niet nog meer kruiden overheen te doen.

IJsbergsla met stukjes tomaat, komkommer en feta

Wel sla eten, maar geen ingewikkeld gedoe? Houd het dan simpel. Koop een klein zakje ijsbergsla, verspreid het over een bordje en doe hier de stukjes tomaat, komkommer en feta overheen. Lekker om er wat olijfolie of een olieblend overheen te doen. Wel met wat peper en zout!

Hoe blijf jij gezond op kantoor?

We zijn heel benieuwd hoe jullie fit blijven op kantoor. Lukt het je om in beweging te blijven? En lukt het jou om gezond te blijven eten, ook als je collega’s wel aan de broodjes kroket gaan? We zijn heel benieuwd. Laat je het ons weten bij de comments onder dit artikel? Vinden we leuk :-).

Dit artikel hebben we in geschreven in samenwerking met Becel.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook