fb
Damespraatjes Damespraatjes

Tanja’s man vindt wielrennen belangrijker dan zijn gezin

Martin, de man van Tanja, heeft de liefde voor de fietssport vijf jaar geleden ontdekt en sinds die tijd draait zijn leven om fietsen. “Hij is alleen maar bezig met zijn sport. Met vrienden rijdt hij alle voorjaarsklassiekers voor amateurs en is dan het hele weekend weg en niet bij mij en onze dochters. Het loopt de spuigaten uit.”

Toen Tanja Martin leerde kennen was hij helemaal niet sportief. Tot vijf jaar geleden. “Een vriend van ons had een racefiets gekocht en was dolenthousiast over zijn tochtjes. Zijn enthousiasme sprong over op Martin en hij kocht ook een fiets.” Natuurlijk moest er ook een outfit komen en zonder met zijn ogen te knipperen rekende Martin een fors bedrag af voor kleding, schoenen en een helm. “In het begin dacht ik: nou ja, toe maar, ik jaag de komende tijd wel op de koopjes en leef wat zuiniger. Maar elke keer kocht hij weer andere accessoires die zogenaamd onmisbaar waren.” Het hele gezin ‘heeft last’ van zijn hobby. Vier keer in de week traint hij waarvan twee keer met een groepje. “Op zaterdag en zondag fietst hij alleen en hij is dan echt uren weg. Dat betekent dat ik met de meiden wat moet doen. Als ik hem vraag om een keer niet te gaan omdat we bijvoorbeeld een verjaardag of andere sociale verplichting hebben, dan gaat hij met ons mee, maar dan is hij niet te genieten. Je snapt dat er dan ook weinig lol aan is.”

Er is eigenlijk geen geld voor

Regelmatig heeft hij fietsweekenden met zijn vrienden. Laden ze de fietsen in de auto en rijden ze naar Limburg. Daar fietsen ze twee dagen lang. “En dan zien mijn dochters hun vader weer niet. Maar buiten dat, zijn die weekendjes weg best kostbaar. De overnachting moet worden betaald, maar ook de maaltijden en biertjes. Omdat Martin niet onder wil doen voor zijn vrienden, zegt hij niet dat we er eigenlijk geen geld voor hebben. Ik ben namelijk sinds een paar maanden mijn baan kwijt en heb nog niets anders gevonden. We moeten dus even goed onze uitgaven in de gaten houden. We kunnen van Martins salaris rondkomen, maar niet als hij continu van alles koopt voor zijn hobby.”

Weer een nieuwe fiets

Tanja werd woest toen hij drie weken geleden thuiskwam met een weer een nieuwe fiets. “De derde. Maar deze was nog beter en lichter waardoor hij een nog sneller kon fietsen. Het is een hartstikke dure fiets waarvoor we helemaal geen geld hebben.” En dan zul je net zien: de jongste dochter moet hoognodig een nieuwe fiets om elke dag naar school te gaan en daarvoor is geen geld. “Ze fietst nu op een oud barrel die van ellende uit elkaar valt. Ik probeer zoveel mogelijk geld opzij te zetten voor een nieuwe.”
Ze is hopeloos en weet niet hoe ze het moet aanpakken. “Natuurlijk gun ik hem een hobby en vind ik het fijn dat hij iets heeft gevonden waarvan hij blij wordt. Maar ik vind dat hij teveel geld en tijd aan zichzelf besteedt.”

Heeft jouw partner ook een uit de hand gelopen hobby? Hoe ga jij daarmee om? Heb je tips of ideeën voor Tanja? Praat mee in de comments onder dit artikel!

4 reacties

Dicky -

Ik heb precies zo zelfde man gehad. Ik kon niet werken omdat ik geen oppas had. Ener toen ook geen opvang was. Altijd overal het nieuwste hebben hele weekende weg. Zelfs als we op vakantie gingen zocht hij uit waar er goed gefietst kon worden. Ik bleef altijd achter met mijn drie meiden. Voelde mij vaak verdrietig en wist dus gelijk dat hij niets om ons gaf. En dan zeggen dat ik niet met geld kon omgaan
Hij gaf veel uit aan het fietsen en eten en drank en slapen. Maar thuis keek hij ook naar ons om. Dus toen ik een iets oudere man tegen kwam. Heb ik heel veel gepraat hij zei ook dit moet je niet pikken hoor. Toen ben gaan denken aan een scheiding. Maar ik kreeg natuurlijk overal de schuld van. Volgens hem had ik een relatie met die man. Maar ik kon alles bij hem kwijt dus geen relatie. Maar daarna heeft zijn vriendin mij helemaal zwart gemaakt. Hij durfde volgens mij niets te zeggen als zij er bij was.

Rischa -

Ik herken het verhaal heel goed. Hier hetzelfde probleem. Mijn man begon met een oude racefiets en kleding van de lidl. Nu heeft heeft al de zoveelste fiets (nieuw) en fiets hij iedere dag of op zwift of buiten. Hij gaat steeds vaker in het weekend een dag naar limburg of België. Hij is steeds minder aanwezig, zowel fysiek als geestelijk. Hij doet zelden nog iets met mij samen of met het gezin, tenzij het echt niet anders kan. Maar hier is het ook dat hij er dan met een lang gezicht bijzit. Er is geen gezelligheid meer aan zo. Zelfs mijn meiden zeggen dat fietsen voor papa op nummer 1 staat en dat zij erna komen.

Lotte -

In deze situatie zou ik mij niet afvragen waarom hij niet thuis is, maar juist wat maakt dat jou man liever weg is fietsen en niet thuis is. Wellicht mist hij iets in zijn leven of kan hij niet met zijn gevoelens om gaan (dit zijn speculaties). Ik zou het gesprek met hem aan gaan en vragen wat maakt dat hij deze keuzes maakt. Hierbij mijn gevoelens uiten en vertellen hoe je je voelt.

Heidie -

Ik zou heel boos op die vader kunnen worden maar ik weet niet of je al eens heel erg duidelijk hebt uitgesproken dat er geen geld is voor nog sneller/lichtere fietsen en dat je er ongelukkig van wordt als hij het geld zo verkwist. Zeker als het betekent dat je kind op een hele slechte fiets moet rijden. Begrijpt hij het maar onderneemt hij geen actie, dan zou ik toch overwegen om een einde aan de relatie te maken want dan is wel een hele grote egoïst.

Reageer ook