fb
Damespraatjes Damespraatjes

Tanja’s man vindt wielrennen belangrijker dan zijn gezin

Martin, de man van Tanja, heeft de liefde voor de fietssport vijf jaar geleden ontdekt en sinds die tijd draait zijn leven om fietsen. “Hij is alleen maar bezig met zijn sport. Met vrienden rijdt hij alle voorjaarsklassiekers voor amateurs en is dan het hele weekend weg en niet bij mij en onze dochters. Het loopt de spuigaten uit.”

Toen Tanja Martin leerde kennen was hij helemaal niet sportief. Tot vijf jaar geleden. “Een vriend van ons had een racefiets gekocht en was dolenthousiast over zijn tochtjes. Zijn enthousiasme sprong over op Martin en hij kocht ook een fiets.” Natuurlijk moest er ook een outfit komen en zonder met zijn ogen te knipperen rekende Martin een fors bedrag af voor kleding, schoenen en een helm. “In het begin dacht ik: nou ja, toe maar, ik jaag de komende tijd wel op de koopjes en leef wat zuiniger.

Uren weg

Maar elke keer kocht hij weer andere accessoires die zogenaamd onmisbaar waren.” Het hele gezin ‘heeft last’ van zijn hobby. Vier keer in de week traint hij waarvan twee keer met een groepje. “Op zaterdag en zondag fietst hij alleen en hij is dan echt uren weg. Dat betekent dat ik met de meiden wat moet doen. Als ik hem vraag om een keer niet te gaan omdat we bijvoorbeeld een verjaardag of andere sociale verplichting hebben, dan gaat hij met ons mee, maar dan is hij niet te genieten. Je snapt dat er dan ook weinig lol aan is.”

Er is eigenlijk geen geld voor

Regelmatig heeft hij fietsweekenden met zijn vrienden. Laden ze de fietsen in de auto en rijden ze naar Limburg. Daar fietsen ze twee dagen lang. “En dan zien mijn dochters hun vader weer niet. Maar buiten dat, zijn die weekendjes weg best kostbaar. De overnachting moet worden betaald, maar ook de maaltijden en biertjes. Omdat Martin niet onder wil doen voor zijn vrienden, zegt hij niet dat we er eigenlijk geen geld voor hebben. Ik ben namelijk sinds een paar maanden mijn baan kwijt en heb nog niets anders gevonden. We moeten dus even goed onze uitgaven in de gaten houden. We kunnen van Martins salaris rondkomen, maar niet als hij continu van alles koopt voor zijn hobby.”

Weer een nieuwe fiets

Tanja werd woest toen hij drie weken geleden thuiskwam met een weer een nieuwe fiets. “De derde. Maar deze was nog beter en lichter waardoor hij een nog sneller kon fietsen. Het is een hartstikke dure fiets waarvoor we helemaal geen geld hebben.” En dan zul je net zien: de jongste dochter moet hoognodig een nieuwe fiets om elke dag naar school te gaan en daarvoor is geen geld. “Ze fietst nu op een oud barrel die van ellende uit elkaar valt. Ik probeer zoveel mogelijk geld opzij te zetten voor een nieuwe.”

Hopeloos

Ze voelt zich hopeloos en weet niet hoe ze het moet aanpakken. “Natuurlijk gun ik hem een hobby en vind ik het fijn dat hij iets heeft gevonden waarvan hij blij wordt. Maar ik vind dat hij teveel geld en tijd aan zichzelf besteedt.”
Heeft jouw partner ook een uit de hand gelopen hobby? Hoe ga jij daarmee om? Heb je tips of ideeën voor Tanja? Praat mee in de comments onder dit artikel!

3 reacties

Joris -

Kan het zijn dat ik dit artikel in 2020 ook al gelezen heb en dat het jaarlijks (steeds met een andere foto) opnieuw gepubliceerd wordt?

Fiene -

Dan verkoop jij de “oude spullen” van het wielrennen toch door? Misschien kan je het wel inruilen voor een mooie fiets voor je dochter.
En ik zou zeker zeggen dat hij ook wel eens tijd aan jullie mag besteden. Beetje compensatie.

Anita -

Ik zou gewoon een fiets voor dochter kopen en als er dan niet genoeg geld over is voor hem, dan heeft hij pech gehad.

Reageer ook