fb
Damespraatjes Damespraatjes

Tania (45): ‘Ik stink vreselijk uit mijn mond en schaam me daar enorm voor’

De morsige shagrokende wiskundeleraar die je een ingewikkelde stelling uitlegt terwijl jij maar aan een ding kan denken: ‘ik wil weg! Die man stinkt zo uit zijn mond, dat ik er beroerd van word’, ken je misschien wel. Maar dat een leuke, goedverzorgde vrouw niet zo fris uit haar straatje ruikt, verwacht je minder snel. “Ik ben zo’n leuke, goedverzorgde vrouw die uit haar mond stinkt en ik schaam me daar enorm voor. Ik weet niet wat ik eraan moet doen.”

Tania was zich er nooit van bewust dat ze een onaangename adem had. Elk half jaar bezoekt ze de tandarts en ze poetst haar tanden twee keer op een dag. Ze heeft ook geen idee hoe lang het al aan de gang is. De dag dat een goede vriendin haar erop wees, staat in haar geheugen gegrift; sindsdien heeft ze zich nooit meer dezelfde gevoeld. “Klinkt misschien overdreven, maar ik was een vrouw vol zelfvertrouwen. Praatte en lachte zo vaak mogelijk en had daarin veel plezier. Ik kon altijd met iedereen over weg, was makkelijk in het maken van contact. Maar sinds ik weet dat ik zo uit mijn mond ruik, is mijn onbevangenheid als sneeuw voor de zon verdwenen.

Hij werd er onpasselijk van

Het ergste vindt Tania misschien wel dat Rolf, haar man, haar er nooit op heeft gewezen. “Hij zegt dat hij het wel rook, maar het zielig en ongemakkelijk vond het mij te vertellen. Dat vond ik zo erg om te horen, als er iemand was die me had kunnen waarschuwen, was hij het wel.” Uiteindelijk was het een volstrekt vreemde vrouw in het café die Tania voorzichtig en omslachtig vertelde dat haar adem onfris was. Tania bedankte de vrouw, maar dacht dat het eenmalig was. Toen ze thuiskwam en haar man het voorval vertelde, gaf hij schoorvoetend toe dat hij er zo nu en ook onpasselijk van werd. “Ik kon wel huilen. Jarenlang viel ik mensen lastig met een putlucht, ik vind dat een vreselijke gedachte en vind het misschien nog wel erger dat niemand me erop wees.”

Tongschraper

Tania maakt een afspraak met haar tandarts die de oorzaak niet kan vinden. Hij adviseert haar een schraper waarmee ze bacteriën van haar tong kan halen. Ook flossen, stoken en spoelen doet ze dagelijks. “Ik ben daarmee hartstikke druk. ’s Ochtends verzorg ik mijn gebit heel uitgebreid en dat doe ik voor ik naar bed ga weer. Verder zorg ik dat ik altijd kauwgom en pepermunt bij me heb. Maar niets helpt. Omdat ik het nu weet, blaas ik vaak adem uit in mijn hand en ruik het dan zelf ook.”

Hand voor mijn mond

Ze wordt er super onzeker van en durft nauwelijks meer te praten met mensen. Zeker niet als die mensen ook nog eens heel dichtbij staan. “Ik houd mijn hand dan maar een beetje voor mijn mond, of kap het gesprek heel snel af. Zo jammer vind ik dat, ik praat juist zo graag met anderen maar de lol door mijn slechte adem is daar nu wel van af.”

Woekert het?

Een vriendin opperde dat Tania misschien iets met haar darmen heeft. “Sonja had gelezen dat een slechte adem soms ook het gevolg kan zijn van darmproblemen en raadde me aan naar de huisarts te gaan. Ik heb nu een afspraak aan het eind van de week en hoop dat het iets oplevert.” Maar ook overweegt Tania haar gebit te vervangen voor implantaten.  “Misschien woekert het wel onder mijn tanden en kiezen. Mijn tandarts raadt het me af, maar wil de behandeling wel uitvoeren als ik erop sta. Omdat het financieel een flinke aderlating is, ben ik druk aan het sparen. Ik hoop zo dat die ingreep ervoor zorgt dat ik weer blij, vrolijk en zelfverzekerd wordt. Ik kan niet leven met het idee dat ik zo uit mijn mond ruik zodat mensen ervoor terugdeinzen. Dat is toch afschuwelijk?”

Herken jij je in het verhaal van Tania? Tips? Wat zou ze kunnen proberen? Of denk je dat het laten plaatsen van implantaten het probleem oplost? Praat met ons mee in de comments onder het artikel.

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

2 reacties

Sandra Mollema -

Hoi Tania. Misschien moet je je keel eens controleren! Heb je je keelamandelen nog? Zo ja kunnen daar zogeheten amandelstenen ontstaan. Dat zijn geel/witte brokjes die echt ontzettend stinken… ik heb ze ook gehad, en na het verwijderen van mijn amandelen heb ik geen dag meer die vieze geur geroken. En daarmee was de ijzer smaak die ik wel eens proefde ook verdwenen.
Dus mijn tip, controleer je keel. Soms zitten die brokjes echt diep in je amandelen, en moet je er met je vinger of een stokje tegen aan duwen om ze te zien.
Ohh en anders weet you tube ook wel raad.
Succes ermee!! Groetjes

Bianca -

Slechte adem komt zelden door de tanden zelf tenzij ze volledig rot zijn. Slechte adem komt vaak vanuit de maag. Misschien sluit je maag wel niet voldoende af. Dat zou ik eerst laten onderzoeken voordat je je tanden laat trekken!

Reageer ook