fb
Damespraatjes Damespraatjes

Tango-lessen als relatietherapie: “Dans als metafoor voor hoe het tussen ons gaat”

Als je als stel iets leuks wil doen dat verbindend is voor je relatie, en je denkt aan Tango, vooral doen. Maar… wees je wel bewust van wat die dans met jullie onderlinge verhoudingen kan doen. Voordat je elkaar op dieper niveau kunt vinden, heb je veelal eerst nog een hobbel te nemen. Zeker als je als vrouw niet gewend bent om je te laten leiden.

Tango als relatietherapie
Zo startte ik onlangs met Tango-lessen met mijn lover. Jaren geleden had ik dat ook al eens gedaan met mijn ex en ik weet nog: het is een mooie dans, maar het was tegelijkertijd relatietherapie voor ons beiden. Nu begin ik opnieuw. Bij een andere dansschool, dus andere opbouw van de passen. Mijn vriend is een totale beginner. De eerste twee lessen hebben we vooral lol. De pasjes zijn nog goed te volgen en voor ons is het nieuw om zo samen op het ritme van de muziek te bewegen.

Niet makkelijk te leiden
Daarna worden de stapjes al ingewikkelder. Die van de mannen anders dan die voor de vrouwen. De man leidt, de vrouw volgt. Direct wordt bij meerdere stellen zichtbaar dat deze verdeling van de rollen in het dagelijks leven niet gebruikelijk is. Ook bij ons is dat zo. Niet dat ik per se de leiding neem, maar me laten leiden is weer een ander ding. Het grappige is daarbij dat – al zeg ik mezelf dat ik daarin wil oefenen – mijn lijf toch iets anders doet.

Anders leren
Verder worden we ons gewaar dat we allebei op een heel andere manier leren. Ik heb het eerder gedaan, heb gevoel voor dans en heb meteen door wat de bedoeling is qua voetenwerk. Voor mijn danspartner is dat niet het geval. Die avond nadat het niet gesmeerd liep, zeg ik hem dat ik de lessen wel confronterend vind. Ik zie de dans als metafoor voor hoe het tussen ons gaat: allebei zo anders, daarbij stappen we nog wel eens op elkaars tenen. Het ongeduld dat ik ervaar als hij het niet direct door heeft. Hoe ik dat dan ook niet zo goed kan verbergen.

In zijn waarde laten
Dan opeens bedenk ik wat mijn moeder me als wijze les meegaf die zij weer van haar moeder had geleerd. ‘Ook als jij de weg al weet en hij zit aan het stuur, verbeter zijn koers niet, maar laat het hem zelf uitzoeken. Daarmee laat je hem in zijn waarde.’ Wat vind ik dat moeilijk!

Confronterend voor jezelf
Mijn vriend ervaart het op totaal andere wijze. Hij vindt het fijn dat we een uur zo samen zijn. Dat we samen aan het leren zijn en genieten van hoe het tussen ons gaat. Dat er verschil is tussen ons vindt hij helemaal niet erg. Hij legt uit hoe het voor hem werkt. Eerst de stappen rustig in zijn lijf voelen en dan kan er pas aan overige aspecten worden gewerkt. Bovendien wijst hij me op het feit dat ik evenmin altijd zo snel leer als hier. Bijvoorbeeld bij golf surfen. ‘O ja’ denk ik. Hij heeft gelijk. Daar gun ik mezelf ook de langzame leercurve. Waarom is dat hier dan anders? Dat heeft vast mede te maken met mijn competitieve gevoel en drang naar perfectie. Confronterend om te ervaren dat ik zo streng ben voor hem en ons.

Samen zoeken naar het ritme
De volgende les ga ik er milder in. Heb me voorgenomen niet meer te zeggen wat er niet goed gaat, maar gewoon eens mee te bewegen. Hij heeft geoefend. De moeilijke pas en wisselend tempo zit erin. Ik kijk hem aan en geniet van hoe hij kijkt en beweegt. Als het erin zit, voelen we echt dat dit de bedoeling is van de dans. Het is dan heerlijk om geleid te worden en over de vloer te zwieren. De man die de vrouw op die manier laat stralen. Het is alleen even uitvogelen hoe je dat samen het beste kan doen. Maar ben je bereid te kijken naar elkaar en vooral jezelf, dan is tango echt een taal erbij voor de communicatie in je relatie. Dus, dans je mee?

Mayke Smit is een ervaren trainer en coach die mensen begeleidt in hun professionele leven en/of relaties. Over de emotionele verwerking die komt kijken bij scheiding heeft zij de roman Los geschreven. In ‘Los’ lees je hoe Floor zichzelf na haar scheiding weer terugvindt in de training ‘Je leven na een echtscheiding’. Een herkenbaar en inspirerend verhaal over relaties. Over de zoektocht op Ibiza naar het effect van de intieme band met haar moeder op haar eigen leven, relaties en seksualiteit, schreef Mayke samen met haar moeder Alice Altink ‘‘Van je moeder moet je het hebben, van je dochter kun je het krijgen’ . Een waargebeurd avontuur dat zich laat lezen als een roman en dat de moeder-dochterrelatie beschrijft vanuit het perspectief van zowel de dochter als de moeder. ‘Ins & Outs van het Moeder-Dochtergesprek’ verscheen aansluitend met theoretische achtergronden, oefeningen en tips voor andere moeders en dochters die hun relatie willen verrijken.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook