fb
Damespraatjes Damespraatjes

Suus: “Over dit opvoedthema kunnen mijn man en ik het niet eens worden”

Hoe ga je met het telefoongebruik van je kinderen om? Laat je ze hun gang maar gaan of stel je regels in? Suus heeft gekozen voor het laatste, maar haar man Harmen neemt de regels van zijn vrouw niet zo nauw.

Ze zijn vergroeid met hun mobiel

“We hebben twee meiden, Yara van 16 en Noor van 14 en onze benjamin Liam van 10 jaar. Alledrie hebben ze natuurlijk allang een mobiele telefoon. Het heeft even geduurd voordat ik zwichtte, maar ik zag ook wel de voordelen ervan in. Zo kan ik ze altijd bereiken en via zo’n track-app weet ik waar ze uithangen. Vind ik een prettig idee.” Een wat minder prettige kant van kinderen met een telefoon, is dat ze ermee vergroeid raken.

Joh, ga eens een boek lezen

Vooral Yara en Noor lijken één te zijn met hun telefoon. “De meiden gebruiken hun mobieltje de hele dag en zitten non-stop op social media. Soms word ik er echt beroerd van en voor ik het weet hoor ik mezelf zeggen dat ze eens een boek moeten lezen in plaats van die flauwe filmpjes en memes te bekijken.” Wat een belangrijke reden voor Suus is om het telefoongebruik van haar dochters aan banden te leggen, is dat hun schoolwerk eronder lijdt. “De mentor van school belde mij laatst omdat zij zich zorgen maakt over de cijferlijst van Yara. Als ze zo doorgaat gaat ze dit jaar niet over. Ik schrok daar best een beetje van, temeer omdat ik Yara vertrouwde als ze zei dat ze goede cijfers haalde.”

Mijn maatregel werkt best goed

Getriggerd door het telefoontje van de mentor, neemt Suus ook contact op met de mentor van Noor. “Ook zij staat er niet al te best voor. Ik baal daarvan, het zijn intelligente meisjes die nu hun tijd verprutsten op school. Onnodig. Hun telefoon leidt ze enorm af en ze krijgen hun huiswerk niet af. Dat gaat moet anders.” Resoluut stelt Suus de regel in dat de kinderen, dus ook Liam die nog op de basisschool zit, hun telefoon bij thuiskomst inleveren. “Ze krijgen de mobieltjes weer terug als ze me kunnen laten zien dat ze al hun huiswerk afhebben en ik overhoor ze als ze toetsen hebben.” Nou, dat werkt super goed en Suus is tevreden met de maatregel die ze heeft genomen.

Harmen neemt het niet zo nauw

Uiteraard bespreekt ze haar maatregel met Harmen, die het allemaal prima vindt. “Probleem is dat Harmen ook de hele tijd met zijn telefoon bezig is. Hij vergeet dat hij in huis een voorbeeldfunctie heeft en als je vader vastgeplakt zit aan zijn foon, heb je als kind voldoende munitie in handen om te schieten, toch?” Suus gaat het gesprek met Harmen aan en vraagt hem of hij ook zijn telefoongebruik in de gaten wil houden. “’Tuurlijk schatje’, zegt hij dan, en vervolgens vergeet hij het weer. Dus sprak ik met hem af: als de kinderen uit school komen, dan leveren ze hun telefoon bij jou in en ze krijgen hem terug als ze kunnen aantonen dat hun schoolwerk klaar is. Vond hij prima.”

Doe toch niet zo streng

Twee dagen is Harmen ’s middags met de kinderen en twee dagen wordt de maatregel niet in acht genomen. “Het geheugen van Harmen is net een zeef: hij vergeet alles. Dus de kinderen gaan vrolijk naar boven om zogenaamd hun huiswerk te maken en zitten vervolgens uren met hun telefoon te pielen. Dat schiet niet op terwijl het op de middagen dat ik er ben prima gaat.” Suus gaat het gesprek weer aan met Harmen, maar hij haalt zijn schouders erover op. Vindt dat zijn vrouw het allemaal zo streng en zwaar oppakt.

Kat en muis-spelletje

“Nu Harmen me niet steunt, trekken de kinderen steeds minder van mij aan. Ze leveren hun telefoons wel in maar laatst had Yara Liam opdracht gegeven om ze weer stiekem te pakken. Het wordt nu een kat en muis-spelletje waar ik helemaal geen zin in heb. Ik wil dat ze gewoon naar me luisteren en hun best doen op school. En als ik nou met Harmen een front kan vormen, lukt dat. Zo irritant dat hij het niet doet, ik heb het gevoel dat ik er alleen voor sta en dat voelt niet fijn. Hoe doen andere ouders dit?”

Hoe houd jij het telefoongedrag van je pubers in toom? Heb je regels daarvoor opgesteld of laat je ze gewoon maar hun gang gaan? Wat raad je Suus aan? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Bovenste afbeelding: Unsplash+

Kristel (44) krijgt ruimte van haar man om gevoelens voor andere man te onderzoeken

Tussen Kristel en haar man Dylan was het liefde op het eerste gezicht. “Ken je dat? Je hebt een relatie, denkt gelukkig te zijn en dan ontmoet je een man die je vanaf het eerste moment geweldig vindt. Dat je hem aankijkt en denkt: hoe dan? Nou, dat is mij overkomen.” Kristel zit in een achtbaan van emoties en voelt zich stuurloos. Dat Dylan haar de ruimte geeft om haar verliefdheid te onderzoeken, maakt het er niet makkelijker op. “Hoe groots ben je als je je vrouw die ruimte gunt… LEES HIER VERDER!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

4 reacties

Fiene -

Oké kinderen in de kluis zonde telefoon en pas eruit halen als de moeder er is 😉

Joris -

Fiene, je bent niet wijs, met je kluis. Het werkt ook niet echt als moeders niet thuis is om ze op te bergen. Die kinderen moeten gewoon opgevoed worden en luisteren naar hun ouder. Daar is geen slot voor nodig.

Fiene -

Kluis kopen, jij alleen de sleutel..kinderen de telefoon inleveren en pas weer terug krijgen als jij hebt gecontroleerd. En duidelijk tegen de meiden zijn dat als de cijfers niet beter worden dat ze dan een probleem hebben. Of je laat het zo en dan zien ze zelf wat er gaat gebeuren.

Joris -

Je kinderen hebben kennelijk nooit geleerd om te matigen. Beetje laat nu.

Reageer ook