fb
Damespraatjes Damespraatjes

Femke: ‘De man die altijd naast me komt zitten in de spinningles stinkt enorm’

Toen die goodlooking spinninginstructeur Femke overhaalde een keer mee te doen, had ze nooit gedacht dat ze tien jaar later een fanatiek spinner zou zijn. Drie keer in de week gaat ze, maar haar plezier wordt nu door een zwetend clublid vergald. “Ik word onpasselijk van zijn lucht in de spinningles.”

Na de geboorte van Luca, haar derde zoon, was de maat vol: Femke wilde afvallen en weer strak in haar lijf zitten. “Ik zag eruit als een rollade, paste alleen nog maar mijn zwangerschapskleding terwijl Luca bijna een jaar was. Ik stelde sporten steeds maar uit omdat ik me zo ongemakkelijk over mijn lijf voelde. Ik schaamde me voor mijn uitgelubberde buik, mijn volle borsten en mijn bolle wangen maar de drempel om naar een sportschool te gaan was torenhoog.”

Spinningles? Ben je gek geworden ofzo?

Uiteindelijk is Femke er klaar mee en wil ze zich weer goed en fit voelen. Ze zoekt een sportschool uit in haar buurt en krijgt een intake. Langzaam aan start ze. Ze begint met twee keer per week een fitnessrondje tot ze wordt aangesproken door Joost, een spinninginstructeur. “Ik liep te hijgen als een pakpaard op de loopband toen Joost opeens voor me stond. Nonchalant leunde hij op de hardloopband en vroeg me of ik een keer mee wilde doen met zijn spinningles. Ik vroeg hem of ‘ie gek was geworden, zo’n spinningles zou mijn dood worden.”

Langste uur van mijn leven

Spinning werd niet Femkes dood maar haar passie. “De eerste les dacht ik dat ik mijn kinderen nooit meer zou zien. Ik ging kapot op die fiets en was pas een kwartier onderweg. Het was het langste uur van mijn leven. Maar ik hield vol en opeens had ik het door. Vanaf dat moment was ik verslaafd. De muziek, het ritme en wat ik heel mooi vind, is dat ik mijn hoofd leeg kan fietsen.” Al snel belandt Femke in een vast spinninggroepje wat het sporten nog leuker maakt. “Na het fietsen drinken we nog gezellig een kop koffie en er zijn mooie vriendschappen ontstaan. En de lessen van Joost zijn super leuk, hij maakt er elke keer weer een feestje van en houdt de groep bij elkaar.”

Wast die man zijn kleding wel?

Door de combinatie van fitness en fietsen vliegen de kilo’s eraf en stiekem heeft Femke een oogje op Joost. Ze zit dan ook graag frontrow zodat de knappe spinninginstructeur haar goed kan zien zwoegen. Maar sinds kort wordt haar plezier behoorlijk vergald door een nieuwe fiets-ster aan het firmament: Coen. “De eerste keer dat Coen naast me kwam zitten, maakte ik een praatje. Ik baalde eigenlijk, want normaal zit mijn spinningmaatje altijd naast me op die plek. Maar dat kon ik moeilijk zeggen. Coen vertelde dat ‘ie een fanatiek racefietser is. Dat gaat in de winter een beetje lastig dus dan houdt hij zijn conditie op peil met spinning. Helemaal prima. Maar het punt is dat Coen enorm stinkt. Alsof hij zijn kleding niet wast. Ik word onpasselijk van zijn lucht.”

Weggejaagd van haar plekje

Femke heeft Coen aan haar kont hangen want elke keer zorgt hij dat hij naast haar zit. Het vergalt het plezier dat Femke in spinning heeft. “Het punt is dat als je je zo leeg fietst, je alle zeilen moet bijzetten om ergens energie vandaan te halen. Als je dan wordt gehinderd door een vieze zweetlucht of de stank van knoflook, dan kun je op een goed moment nergens anders meer aan denken. Dat irriteert en leidt zo enorm af.” Noodgedwongen zoekt Femke de laatste weken een ander plekje terwijl ze dat helemaal niet wil. “Ik ben zo gewend aan mijn vaste plekje, aan die fiets. En nu word ik verjaagd.”

Laat die zon maar heel snel schijnen

Maar ja, wat moet Femke doen? Coen erop aan spreken? Zeggen dat hij stinkt en dat zijn lucht niet te harden is? Ja, zeggen haar vriendinnen, ze moet dat gewoon bespreekbaar kunnen maken. “Hoe dan? Het is toch super genant om tegen iemand te zeggen: ‘zeg, hoor eens, je stinkt. Was je kleding en verzorg jezelf wat beter?’ Ik kan dat niet. Ik heb er ook al overgedacht om het met Joost te overleggen, misschien kan hij als trainer het iets makkelijker bespreekbaar maken? En ik hoop vurig dat het snel weer heel mooi weer wordt zodat ie lekker op zijn racefietsje buiten kan stinken.”

Wat vind jij? Zwetende Joost gewoon aanspreken en zeggen dat ‘ie niet zo fris ruikt? Of snap je dat Femke hier enorm veel moeite mee heeft en dat het akward en kwetsend is dat tegen iemand te zeggen? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Foto door Andres Ayrton via Pexels

7 reacties

Joris -

Nanet, Joris weet dat. Hij suggereert ook niets anders. Hij vraagt zich wel af of jij tijdens de lessen begrijpend lezen hebt geslapen. En hij wenst je een fijne dag.

Nanet -

Weet Joris dat dat oogje niets te maken heeft met de stinkende man? En weet Joris ook dat hij helemaal niets te zeggen of te vinden heeft daarover? Kan Joris ergens anders de moraalridder/trol gaan uithangen?

Joris -

Dat het blog zich op vrouwen richt, betekent niet dat mannen niet mogen meepraten? Ik stel gewoon een oprechte vraag, er is weinig niet-respectvol aan mijn vraag, me dunkt. Het enige dat ik kan bedenken is mijn impliciete aanname dat een bevallen vrouw ook een partner heeft. Mogelijk is mijn beeld van een gezin wat ouderwets. Het spijt me zeer als ik jullie daarmee gekwetst heb.

Rieneke -

De man in kwestie zou ik er niet op aanspreken maar je kan er over hebben met de sportinstructeur en vragen of hij zoiets vaker mee heeft gemaakt en wat ze hieraan hebben gedaan. Doen ze er niets aan vraag dan of hij kan helpen ervoor te zorgen dat hij niet naast jou fiets maar ergens bij de deur of rasm die open kan.

Bianca -

Ik sluit me aan bij Lisette en heb ook al vaker op het punt gestaan iets te zeggen. @Joris, je reageert overal onder en vaak erg negatief.

Dit is juist een forum voor vrouwen om hun verhaal te doen zonder gelijk weer veroordeelt en afgekraakt te worden door een man met zijn dikke mening.

Daarnaast zijn het ook wel weer lekkere aannames. Ze is een jaar na de bevalling op zoek gegaan naar een sportschool, het is inmiddels dus alweer langer dan een jaar. Misschien is ze (bewust of inmiddels gescheiden) alleenstaand moeder? Misschien heeft ze een open relatie? Misschien is haar man zich ervan bewust dat een onschuldig oogje hebben op iemand soms nou eenmaal voor kan komen en niet direct een bedreiging voor de relatie hoeft te zijn?

Lisette -

Ik denk dat zowel jij, als die stinkende man en een heleboel mensen in zijn omgeving er beter van worden als dit een keer met hem wordt besproken. Je kunt het altijd een keer met de instructeur bespreken toch? Misschien heeft hij hier wel ervaring mee. Het is sowieso fijn om het even met iemand te delen!

Enne @Joris, Ik zie je wel vaker reageren hier, maar niet perse heel respectvol. Iedereen heeft toch wel eens een oogje op iemand.. ook al ga je er niks mee doen. Da’s normaal, ook binnen een fijne relatie.

Joris -

Weet de man van Femke dat ze een jaar ja de geboorte van haar derde kind een oogje op de sportinstructeur heeft?

Reageer ook