fb
Damespraatjes Damespraatjes

Sta je mannetje: deze klussen doe je zelf!

Niks irritanter dan een klusje dat al maanden blijft liggen. Als dochter van een timmerman gebeurt het bij mij gelukkig niet veel, mijn vader heeft mij wel het één en ander geleerd als het gaat om de simpele klusjes. De tip: alles draait om goede voorbereiding en de juiste spullen. Dit zijn drie klussen die je makkelijk zelf kan doen.

Muur schilderen
Buitenwerk laat ik schilderen, maar binnenmuren doe ik zelf. Met een emmer verf, een verfroller, een kwast, een verfbakje een ladder, verftape en wat afdekzeil of plastic kan je al aan de slag.

Zo ga je te werk: schuif alle meubels een flink stuk van de muur en dek ze af met plastic. Leg afdekzeil op de vloer en plak die strak tegen de plint met schilderstape. Datzelfde tape plak je ook strak op de randen van de muren die je niet in die kleur wilt verven zodat de roller of kwast er niet per ongeluk op komt. Ook kozijnen, deurposten en lichtknoppen of stopcontacten plak je af. Open vervolgens de emmer voorbehandeling of verf, roer het door met een houten stokje en giet het in het verfbakje. Rol je verfroller en lekker dik doorheen, niet te zuinig zijn. Zorg ervoor dat je altijd in dezelfde richting verft, verticaal is het makkelijkst. De randjes waar de verfroller niet bij kan, doe je met een kwast. Laat goed drogen, op de emmer verf staat hoe lang het duurt, en besluit of er nog een laag overheen moet.

Siliconenkit aanbrengen
Als voormalig bewoner van studentenhuizen heb ik meer smerige badkamers in mijn leven gezien dat ik had gewild. Vaak komt het doordat er schimmel op de voegen en de plafonds groeit. Als die niet strak wit zijn, ziet het er al snel uit als een vieze bende. Plafonds kan je behandelen met speciale schimmelspray en ook de voegen kan je zelf vervangen met nieuwe siliconenkit.

Zo ga je te werk: Verwijder de oude voegen met een voegenschraper of een stanleymes. De oude siliconenkit moet aan beide kanten van de voeg worden losgesneden of geschraapt. Doe dit met enig beleid zodat je de ondergrond niet beschadigt. Werk de lijmresten die nog zijn blijven zitten weg met siliconenkitverwijderaar. Als alle kit weg is moet je de ondergrond goed schoon maken, zodat deze stof en vetvrij is. Dan blijft de nieuwe kit het beste zitten. Vul een emmer en een plantenspray met water en zeepsop zonder citroen. Pak nu de nieuwe siliconenkit. Snijd het dopje van de siliconenkit en plaats het in het pistool. Begin met de voegen op de vloer en kit de wanden ongeveer 10 cm mee voor een goede aansluiting, zorg voor voldoende kit in de hoekjes. Spuit vervolgens goed in met de zeepspray. Strijk de voegen glad met een kitplaatje en spray nogmaals in. Ga er nu met een natte vinger overheen. Laat goed drogen voordat je de ruimte weer gebruikt.

Gaten opvullen
Een schilderij dat van de muur gevallen is omdat de spijker of schroef het niet hield is al vervelend genoeg. Nog vervelender is het gat of de scheur die vervolgens achterblijft. Nu kan je er wat wanddecoratie overheen hangen, maar als dat niet het geval is, is het heel makkelijk om het gat zelf te vullen. Houd vulmiddel, een plamuurmes, een verfkrabber en een plantenspuit bij de hand.

Zo ga je te werk: Haal eerst bladderende verf of loslatende kalk rondom het gat of de scheur weg met een plamuurmes. Zo heb je een beter oppervlak waar de plamuur later aan kan hechten. Ontvet rondom het gat voor nog beter hechting. Spray het gat nat zodat het vulmiddel er straks beter in blijft zitten. Vulde scheur met vulmiddel met behulp van het plamuurmes. Trek hem stevig langs de muur en blijf doorgaan tot het gat is opgevuld. Verwijder het overtollige vulmiddel meteen. Laat het drogen. Vulmiddel krimpt, dus het is beter om dit twee tot drie keer te herhalen met tussentijds opdrogen. Als het helemaal opgedroogd is, schuur je het glad tot je geen overgang meer voelt.

Heb je de smaak te pakken? Kijk hier voor nog meer klustips voor doe-het-zelvers!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook