fb
Damespraatjes Damespraatjes

De schilder zorgt voor een betere uitstraling van je huis

“Als ik mijn koffie op heb, ga ik naar de winkel en verf kopen. Ik ben de kleuren van de muren in de wc spuugzat,” zegt mijn vriendin als we op een terrasje zitten. De muren in haar toilet zijn door de vorige eigenaar donkerrood geverfd. Het kleinste kamertje van het huis oogt daardoor inderdaad nog kleiner dan het al is. “Wat denk je, kan ik er gewoon overheen verven of moet ik voorwerk ofzo doen?” vraagt ze mij. Ik haal mijn schouders op. Ik heb weinig geduld. Schilder overal omheen. “Joh, het is maar de wc. Gewoon lekker kwasten,” knipoog ik.

Aan de muren van het toilet kun je niet zoveel verknoeien. Of anders gezegd: het zou mij niet zoveel uitmaken. Voor de rest van het huis vind ik het wel belangrijk dat het schilderwerk door een vakman wordt gedaan. Robert kan goed en netjes schilderen maar het ontbreekt hem aan tijd. We besteden die klus uit. We zoeken op internet en komen tot de ontdekking dat er talloze schilders in de buurt zijn. Hoe vinden we een schilder die goed en betaalbaar is?

Kosten schildersbedrijf

De kosten van een schildersbedrijf kunnen heel verschillend zijn. Het is handig om te weten dat er schilders zijn die een uurloon hanteren. Anderen maken een kostprijs per vierkante meter. Een schilder kiest sneller voor een uurtarief als zijn opdracht raamkozijnen en deuren schilderen is. Maar voor bijvoorbeeld een plafond is het handiger om de kosten per vierkante meter in rekening te brengen.

Prijsinschatting

Een schilder vraagt gemiddeld vijfendertig euro per uur, dertig euro per vierkante meter te schilderen oppervlak. Reiskosten, materiaalkosten, arbeidsloon en BTW zit in die prijs. Je kunt zelf dus het vlak opmeten dat moet worden geschilderd en dan kun je de kosten berekenen. Als je met een vakman in zee gaat, maak dan duidelijke afspraken over het uit te voeren werk en de prijs. Anders kun je achteraf voor verrassingen komen te staan. Het is dus belangrijk dat hij vooraf een goede prijsinschatting maakt. Voorkomt veel ellende achteraf.

Buitenschilderwerk

Ik zit in de tuin en zie ik dat het buitenschilderwerk ook wel een opknapbeurt kan gebruiken. Belangrijk om dat goed bij te houden omdat goed verzorgd schilderwerk voor een mooie uitstraling van het huis zorgt, maar heeft ook een beschermende functie heeft. Aangezien wij houten kozijnen en openslaande deuren hebben, is goed onderhoud belangrijk. Het beschermt tegen allerlei weersomstandigheden. Als ik op internet zoek naar hoeveel het kost ons rijtjeshuis te laten schilderen, zie ik dat ik op ongeveer vijftienhonderd euro uitkom. Even sparen en de schilder bestellen.

Als ik mijn vriendin weer zie, vraag ik naar haar toilet. “Het is prachtig geworden. Heb er gewoon over heen geverfd en dat ging prima.” Lampen eruit gehaald? Ze lacht. “Welnee, die heb ik afgeplakt en gewoon omheen geschilderd.” Iets zegt me dat vrouwen heel anders te werk gaan dan mannen als het op schilderen aankomt….

Hoe hebben jullie het schilderwerk aanpakt? We zijn heel benieuwd! Praat met ons mee in de comments onder dit artikel. Vinden we gezellig 🙂

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook