fb
Damespraatjes Damespraatjes

Spint bestrijden: wat is de beste manier?

Spint bestrijden

Als jij een plantenliefhebber bent, heb je vast wel van spint gehoord en misschien heb je er zelfs weleens last van gehad! Spint (of spintmijten) zijn kleine beestjes met acht pootjes. Aanvankelijk was spint een plaag die alleen binnen voorkwam, bijvoorbeeld in kassen en binnen bij kamerplanten. Door de opwarming van de aarde komt spint nu helaas ook steeds vaker buiten voor. Spint bestrijden, hoe doe je dat precies?

SPINT BESTRIJDEN BIJ EEN PLAAG

Wanneer je ontdekt dat je last hebt van spint, is het belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Doe je dit niet, dan kan het tot gevolg hebben dat je platen sterven. Vergevorderde spint herken je aan de vorming van fijn spinrag tussen de bladeren. Eigenlijk zou je er voor die tijd al iets aan moeten doen!

SPINT VOORKOMEN

Het aller beste is natuurlijk om spint te voorkomen. Dit kan je het beste doen door te kiezen voor planten die niet zo gevoelig zijn voor spint. Ook is het belangrijk om je planten niet te veel en te agressief te bemesten. Tocht, hoge temperaturen en droge lucht zijn ook dingen om te vermijden als je spint wilt voorkomen.

Lees ook: Stoppen met drinken – deze gevolgen heeft het voor jouw leven

SNEL HANDELEN

Toch spint? Tijd om snel te handelen! Hoe sneller je de spint aanpakt, hoe groter de kans op succes. Laat je het te ver komen? Dan kan het helaas zo zijn dat je plant niet meer te redden is. Dat is natuurlijk heel erg zonde! Een hele goede en biologische om spint te bestrijden, is door middel van roofmijten. De roofmijten eten zowel de eitjes als de andere stadia van spint.

SPINT BESTRIJDEN

Er zijn verschillende soorten roofmijten tegen spint te koop. Elke soort roofmijten kan je gebruiken voor een andere manier van bestrijden. Forni-mite bevat roofmijten die je zowel binnen als buiten kan gebruiken, ze kunnen goed tegen wisselende temperaturen en luchtvochtigheid. Soni-mite roofmijten kan je preventief gebruiken op spint-gevoelige planten. Phyto-mite bevat roofmijten die uitsluitend spintmijten eten en deze wordt vaak ingezet als een spintplaag snel aangepakt moet worden. Phyto-mite is vooral geschikt voor binnen. De roofmijt Andersoni is van nature aanwezig in boomgaarden en boomkwekerij planten. Deze is vooral geschikt voor de fruit- en sierteelt. Tot slot bestaan er combinatiepakketten van verschillende soorten roofmijten. Zo kan je de voordelen van diverse mijten combineren.

HEB JIJ OOIT LAST GEHAD VAN SPINT?

Een spintplaag is heel vervelend, maar met de juiste preventie- en bestrijdingsmaatregelen kan je veel doen om er geen tot zo min mogelijk last van te hebben. Heb jij weleens last gehad van spint? Hoe ging jij hier toen mee om? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Vinden we gezellig.

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook