fb
Damespraatjes Damespraatjes

Stoppen met drinken: deze gevolgen heeft het voor jouw leven!

Stoppen met drinken, heb jij daar al eens over nagedacht? Bij mij spookt het idee soms door mijn hoofd, maar de fles wint het toch elke keer weer. De gezelligheid, mijn liefde voor bijzondere wijn en de combinatie tussen wijn en spijs; het is wat mij gelukkig maakt. Wel realiseer ik mij dat als ik zou stoppen met drinken er ook weer andere deuren geopend worden en ik dus absoluut niet minder gelukkig zal worden. En toch vind ik het lastig! Zou jij willen en kunnen stoppen met drinken? Dit zijn dan de mogelijke positieve gevolgen!

Gezonder lichaam

Alcohol is slecht voor je, dat wist je ongetwijfeld al. Alcoholgebruik is vooral slecht voor je lever, bij jarenlang overmatig alcoholgebruik kan er zelfs levercirrose optreden. In veel gevallen is dit een dodelijke ziekte. Niet alleen de lever krijgt het door (te veel) alcohol zwaar te verduren, ook voor de hersenen en het hart- en vaatstelsel is alcohol slecht. Ook zijn er verschillende kankersoorten waardoor je door te veel alcoholgebruik een groter risico op loopt, zoals borstkanker en mond- en keelkanker. Tot slot maakt alcohol dik, het bevat veel loze calorieën. Stop je met het drinken van alcohol, dan verklein je de kans op leverproblemen, hart- en vaatziekten, diverse soorten kanker en overgewicht. Eigenlijk al reden genoeg, toch?

Betere nachtrust

Lekkerder slapen als je flink wat hebt gedronken? No way! Alcohol zorgt ervoor dat je minder diep slaapt en je wordt minder uitgerust wakker. Door niet meer te drinken zal je beter gaan slapen en uitgerust wakker worden. Heb je jarenlang elke avond voor het slapengaan gedronken? Dan kan het zijn dat je in het begin wat moeite hebt met inslapen. Je lichaam en geest moeten wennen aan het nuchter in slaap vallen. Door in de uren voordat je naar bed gaat geen schermen meer te gebruiken, geen cafeïne meer te drinken en eventueel ademhalingsoefeningen te doen, kan je proberen ook zonder alcohol makkelijk in slaap te komen. Het is mogelijk even wennen, maar het gaat je rust zeker ten goede komen!

Dichterbij je emoties

Aan het einde van een zware dag kan een glas wijn veel ontspanning bieden. Het helpt je de zorgen even opzij te zetten en dat vinden sommige mensen heerlijk. Maar is dat wel zo goed? En is het niet beter om je gevoel niet weg te drinken, maar om er juist bewust over na te denken. Door te stoppen met drinken zou het heel erg goed kunnen dat je weer dichterbij je gevoel komt. Je kan nu tenslotte niet meer ‘vluchten’ in de drank. Merk je dat er veel oud zeer naar boven komt? Overweeg dan eens met iemand hierover te praten.

Vriendschappen veranderen

Alcohol is een middel dat mensen bij elkaar brengt. Een glas wijn met vriendinnen is natuurlijk ook erg gezellig! Maar hoe zouden jullie avonden eruit zien zonder wijn? De kans is groot dat jullie over andere onderwerpen praten en mogelijk zelfs andere dingen gaan doen. Niet iedereen is hier klaar voor, maar het kan heel verfrissend zijn. In plaats van een avond wijn drinken, kan je bijvoorbeeld samen een wandeling maken. De hele dynamiek wordt anders!

Nieuwe invulling van avonden en weekenden

Een glas wijn om op vrijdag het weekend in te luiden, die gezellige borrel met goede vrienden op zaterdagavond en een brunch met bubbels op de zondag. Hele gezellige momenten, maar wel momenten waarbij drank voor veel mensen een prominente rol inneemt. Wat als je geen alcohol meer zou drinken, zou je dan nog steeds zo veel borrels en etentjes in een weekend plannen? De kans is er dat je behoeften veranderen en dat je de avonden en weekenden anders wilt gaan invullen. Met sport, spel en andere hobby’s bijvoorbeeld.

Stoppen met drinken

Zou je graag willen stoppen of minderen met het drinken van alcohol, maar lukt dit niet? Bespreek het dan eens met je huisarts!

Heb jij er weleens over nagedacht wat stoppen met drinken voor jouw leven kan doen? Ik ben heel erg benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. 

Reageer ook